KUD Gradimir 3

KUD Gradimir obeležilo 70 godina postojanja

Kulturno-umetničko društvo „Gradimir“ iz Beograda obeležilo je u subotu 70 godina postojanja svečanim koncertom na sceni Kolarčeve zadužbine, na kojem je učestvovalo oko 200 članova svih uzrasta. Na repertoaru se našao stari i novi program, koji su uz vrhunsko igračko, pevačko i sviračko umeće izveli članovi od najmlađih kategorija do veterana u folklornom ansamblu, narodnom orkestru i grupi pevača.

Sala na Kolarcu bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je svaku tačku ispratila gromoglasnim aplauzom. Svakako, najviše aplauza i simpatija publike pobrali su najmlađi članovi KUD-a „Gradimir“, od kojih je većina prvi put izašla na scenu i prikazala ono što su u protekloj godini naučili.

„KUD „Gradimir“ već sedamdeset godina nastoji da istražuje, neguje i čuva kulturno blago narodnih običaja i folklornu tradiciju sa Balkana. Sačuvati od zaborava naše najveće kulturne vrednosi i uspešno ih promovisati je osnovni zadatak našeg društva. Veoma smo ponosni na naše izvođače koji su još jednom uspeli da na najbolji način predstave svoju ljubav prema tradicionalnoj igri, pesmi i muzici“ – izjavio je predsednik KUD-a „Gradimir“, Dragan Brajer i dodao da je ovo Društvo za sedam decenija rada prošlo kroz mnogobrojne teškoće i iskušenja, ali da je zahvaljujući generacijama entuzijasta i ljubitelja folklora, kao i brojnim prijateljima, uspelo da opstane i danas bude jedno od najistaknutijih KUD-ova u Srbiji.

Povezana vest:  Umro kompozitor i pisac Voki Kostić

Ova godina je protekla u slavljeničkom duhu, pa su u maju održani koncert dečijeg ansambla u Beogradskom dramskom pozorištu pod nazivom „Gradimir deci Vračara“, kao i celovečernji koncert Ansambla narodnih igara u Ustanovi kulture „Vuk“ povodom slave društva, Svetog Vasilija Ostroškog. U oktobru mesecu, na sceni Kolarčeve zadužbine, preko pedeset muzičara Narodnog orkestra Društva sa prijateljima je održalo koncert pod nazivom „Za našu dušu“ , gde su svojim umećem ovekovečili ovaj jubilej.

Povezana vest:  Komad Samo obična kurva na sceni Kult premijerno 2. oktobra

O radu Društva:

Tokom 70 godina postojanja, u radu društva je učestvovalo preko 15.000 članova, a trenutno, društvo broji preko 300 članova u igračkim ansamblima, pevačkoj grupi i orkestru. Tokom bogate dugogodišnje aktivnost Društvo je nastupalo na mnogim scenama u zemlji i inostranstvu, dobijalo značajne nagrade i priznanja i afirmisalo se kao istinski misionar kulturnih i umetničkih vrednosti našeg narodnog stvaralaštva i kulture.

Neke od nagrada su: Majski cvet, Plaketa mladosti, više Plaketa Saveza amatera Srbije, prve nagrade za najbolje koreografije na Festivalu „Amateri svome gradu“ u organizaciji Saveza KUD Beograda, više prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima u inostranstvu (Nemačka, Francuska, Grčka, Italija, Belgija itd.), kao i više prvih nagrada za Narodni orkestar, grupe pevača, vokalne i instrumentalne soliste kojima godinama potvrđujemo status Drištva prve kategorije. Takođe, KUD „Gradimir“ je u 2007. godini dobilo prestižnu nagradu „ZLATNI BEOČUG“ koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Beograda za Trajni doprinos kulturi grada Beograda.

Povezana vest:  Priča o velikoj i grešnoj ljubavi: U čarobnoj noći

Na svom repertoaru Društvo ima 27 koreografija najistaknutijih koreografa Dese Đorđević, Cige Despotovića, Vasa Popovića, Rake Đurovića, Dragomira Vukovića Kljace, Ljubiše Lekića, Bore Talevskog i drugih, koje sa uspehom izvodi Ansambl narodnih igara, kao i eminentnih stručnjaka za narodnu muziku: Miše Milutinovića, Ljubiše Bogićevića, Slavoljuba Kovandžića – Slave, Zorana Pejkovića, kao i rukovodioca Ansambla narodne muzike Slavka Mitrovića- Caleta.
Sa ovim ansablom, izuzetnim orkestrom, grupom pevača, baletskim studiom, brojnim dečjim ansamblom, kao i svojom programskom raznovrsnošću i kvalitetom, KUD „Gradimir“ se svrstava u red najistaknutijih Kulturno umetničkih društava Srbije.