Festival nauke 2015 2

Još dva dana ostalo je do 9. Festivala nauke

Najveća naučna smotra jugoistočne Evrope počinje za tačno dva dana na Beogradskom sajmu, gde će pod istom kupolom blizu šest stotina naučnika, na najbolji mogući način – interakcijom i zabavnom naukom, potvrditi ovogodišnji slogan Festivala nauke „Čuda su svuda“.

Hale 3 i 3a od 3. do 6. decembra biće rezervisane za pet programskih celina. Interaktivne postavke, naučno-fantastična bina, ekspertinejdžeri ali i radionice i izložbe biće dovoljno da pokažu zabavnu stranu nauke i to kroz naučne eksperimente, humor i teatralne elemente.

Posetioci devetog Festivala nauke dobiće priliku da surfuju po svetlosti, saznaju više o lekovitim biljkama iz kojih nastaju lekovi, vide deo originalne kosti dinosaurusa iz američke države Vajoming, uđu u Okeanijum i na poseban naćin dožive carstvo koralnog grebena, saznaju šta forenzičari CSI Beograd koriste prilikom rešavanja krivičnog dela i kako insekti pomažu u određivanju vremena smrti.

Povezana vest:  Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta

Svi zainteresovani će dobiti priliku da nauče kako da „uhvate vetar“ ali i da se prepuste povetarcu, kako izgleda tajni život mrava, zašto je hrana neophodno gorivo svakog tela, koliko je budućnost zaista skrivena u matičnoj ćeliji. Naučni demonstratori Festivala nauke, pokazaće kako nas to čula varaju, kako poluga pomaže da se zub lakše izvadi, zašto je osmeh mačke, psa i hrčka takođe važan, i kako je vakcina protiv besnila promenila svet.

Najhrabriji će se oprobati u „telekinezi“, popravci zuba, sviranju laserske harfe i crtanju laserskim svetlom, imitiranju emocija sa humanoidnim robotom Naom, upoznati male-velike naučne komunikatore ekspertinejdžere i saznati sve o hobotnici kao inspiraciji u svetu robotike.

Za sve one koji vole interaktivne naučne šou programe, AHAA teatar iz Estonije spremio je novi spektakl – nemoguće mehurići i bezbedne eksplozije. Doktor s teatralnim veštinama objasniće kako da nauku pretvorimo u eksplozivnu avanturu. Dragi gosti iz Francuske objasniće odakle nastaje kiša ali i zašto postoje slana i slatka voda, dok će se Hiša Eksperimentarov baviti svim potencijalima gasa. Za one manje vizuelne spremna je predstava o zvuku dok će sve posetioce, dugogodišnji koordinator Festivala nauke, Milan Popović oduvati u novoj dozi „eksplodirajućih otkrića“

Povezana vest:  U Beču se otvara Betovenov muzej

Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu a deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Za naučne programe na bini, hala 3A, potrebno je preuzeti rezervacije koje počinju da se dele sat vremena pred početak programa na samoj lokaciji. Četvrtak, petak i subota prepodne su rezervisani za školske posete a porodicama s decom organizatori savetuju dolazak u subotu posle podne kao i nedelju celi dan.

Povezana vest:  Održana promocija knjige "Nedostojna" Keri Čin

Radno vreme Festivala nauke u četvrtak i petak je od 10 do 18, dok je u subotu i nedelju od 10 do 20 časova.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom „Budućnost na delu“, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Izraela. Sponzori devetog Festivala nauke su Elektroprivreda Srbije, National Geographic, Erste banka, Beogradski sajam i Grafix.