Izložba „Okupljeni“ pozorišnog reditelja Bojana Ðorđeva i umetnika Siniše Ilića otvorena je večeras u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Povod za realizaciju ove izložbe je Nagrada ULUS za proširene medije koju su Ðorđev i Ilić dobili za zajednički rad „Orijentacija u 100 revolucija“ na Prolećnoj izložbi „Gde budućnost počinje?“ 2020. godine.

Nagrađeni rad ujedno je i centralna tačka večerašnje postavke.

„Kada smo koncipirali izložbu, odlučili smo da prikažemo izbor radova na kojima smo zajedno radili, sami ih razvijali ili koji na različite načine, kao koautorke i koautore ili u saradničkim konstelacijama, uključuju i druge umetničke pozicije, radove, koncepcije i promišljanja slike, izvedbe, teksta, prostora, različitih umetničkih načina izražavanja“, navodi autorski tandem.

Povezana vest:  Ivana Kuzmanovic otvara Uskršnji sajam

Ðorđev i Ilić dodaju da su „kroz promišljanje izložbe kao formata želeli da izvedu pogled na praksu kao na osetljivo, živo tkivo umetničke komunikacije i kontinuiteta u razmenama ideja, pre nego njihovo otuđenje i petrifikaciju.“

„Bilo bi jednostavno reći da se u ovoj izložbi reflektuje i prikazuje dosadašnji rad Siniše Ilića i Bojana Ðorđeva, a time i scena ili scene, ali tako bismo ušli u banalizaciju koja bi nas uskratila svih više ili manje suptilnih niti i detalja koji zajedno konstituišu mozaik “Okupljenih“ „, navodi istoričarka umetnosti i kustoskinja Mirjana Dragosavljević u tekstu kataloga.

Povezana vest:  Rukopis Marka Tvena za 242.500 dolara na aukciji

Ona kaže i da „ova izložba ne predstavlja zatvorenu, zaokruženu celinu, niti stratešku selekciju najreprezentativnijih radova, već poziva na potisnuta, aktuelna, istovremeno i buduća promišljanja pojava, stvari i sistema.“

Siniša Ilić je likovni umetnik koji je aktivan i u polju izvođačkih umetnosti.

Kroz različite medije bavi se raznim društvenim tenzijama i mehanizmima.

Bojan Ðorđev je pozorišni reditelj sa praksom u autorskim projektima koji se bave pitanjima socijalističkog nasleđa i kapitalističke ekonomije.

Povezana vest:  Izložba dramaturški hiperakcentovanih fotografija studenata FPU u KomBank Art holu „Grafičke komunikacije - Fotoemotivi"

Ilić i Ðorđev su sarađivali na nizu umetničkih i istraživačkih projekata i među osnivačima su umetničko-teorijske platforme „Teorija koja hoda“.

Postavka je realizovana uz učešće zagrebačke izvedbene skupine BADco, umetnice Tine Gverović, pisca Gorana Ferčeca, glumca Stipe Kostanića, grafičke dizajnerke Katarine Popović i glumice Sene Ðorović.

Podršku realizaciji izložbe pružili su Ministarstvo kulture i informisanja, Fond Kreativna Evropa Evropske Unije kroz projekat Create to Connect – Create to Impact i Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 13. februara.

Foto: A.K./ATA Images