mocartova kuca

„Rock me Amadeus“ – 10 godina „Mocartove kuće“ u Beču

„Mocartova kuća“ u Beču krajem januara 2016. godine obeležava desetogodišnjicu postojanja. Tim povodom će tokom čitave godine biti organizovani koncerti, simpozijumi, dani otvorenih vrata kao i izložba pod nazivom „Rock me Amadeus“.

Retko koji kompozitor je postao prepoznatljivi znak austrijske prestonice kao što je to Volfgang Amadeus Mocart. Oko dve i po godine je živeo u jednom stanu nedaleko od Katedrale svetog Stefana u samom centru Beča. Danas se u tom jedinom preostalom Mocartovom stanu nalazi muzej posvećen ovom muzičkom geniju.

Povezana vest:  CARSKI DAROVI - ekskluzivan izbor poklona članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu

Muzej je otvoren 2006. godine povodom 250. godišnjice Mocartovog rođenja. Tada je bivši Mocartov stan u Beču preuređen, a kuća u kojoj se stan nalazi pretvorena je muzej. U proteklih deset godina kroz muzej je prošlo 1,3 miliona posetilaca, organizovano desetak izložbi i oko 100 koncerata. Zahvaljujući tome „Mocartova kuća“ postala je sastavni deo muzejske ponude austrijske prestonice.

Povezana vest:  „Mesec ljubavi" u U svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima , popusti do 50%

Vrhunac jubileja predstavlja izložba pod nazivom „Rock me Amadeus“ koja se prikazuje od 9. marta do 16. maja 2016. godine. Jubilejski program počinje 27. januara kada se obeležava 260 godina od Mocartovog rođenja. Tokom čitavog vikenda nakon otvaranja ulaz će biti slobodan a biće organizovani specijalni obilasci, radionice, posetioci će moći i da zaplešu u ritmu Mocartovih kompozicija.

Povezana vest:  Dunđerski su brend Vojvodine!

PHOTO: David Peters