guzva dec-2015

Uspešno održana 13. Noć knjige!

Još jedna Noć knjige je za nama i još jednom smo je proveli u sjajnoj atmosferi u kojoj je knjiga bila glavna zvezda!
U Srbiji se čita na veliko, to je pokazala i 13. Noć knjige. Više od 50.000 ljudi za samo 7 sati prošetalo je knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, što ovu manifestaciju čini najposećenijom posle beogradskog Sajma knjiga.
Organizatori ovog svojevrsnog festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija.
Noć knjige se održava od 2009. a posećenost raste iz godine u godinu. Ovogodišnja trinaesta Noć knjige je najveća do sada jer je održana i na najvećem broju lokacija u 26 gradova u Srbiji i regionu. I ovog puta privukla je različite generacije, od najmlađih pa do onih u poznim godinama. Velika gužva nije smetala čitaocima, svi su strpljivo tražili knjige i čekali u redu. Brojni verni čitaoci, već tradicionalno, dolazili su sa dugim spiskovima knjiga koje su želeli da kupe. Izdavačka kuća Laguna je obezbedila popuste na svoja izdanja: za jednu kupljenu knjigu 25%, dve – 30%, tri – 35%, dok je popust prilikom kupovine četiri i više knjiga bio 40%.
Najprodavaniji naslov u Noći knjige bio je prvi roman „Kazna za greh – Noć kada su došli svatovi“ Jelene Bačić Alimpić. Knjiga za decu „Urnebesna fizika“ takođe je bila hit ali i sjajna life & style knjiga „Kako biti Parižanka gde god da si“. Da čitaoci u Srbiji vole norvežanina Jua Nesbea pokazuje i činjenica da je njegov roman „Utvara“ bio među najtraženijima u Noći knjige. Jedini autor čije su čak dve knjige u top 10 jeste Harper Li sa romanima „Idi postavi stražara“ i „Ubiti pticu rugalicu“. Nekoliko dana pre Noći knjige, Laguna je objavila kultni roman Dragoslava Mihailovića „Čizmaši“ koji se takođe našao među 10 najtraženijih.

Povezana vest:  Novi roman Amande Kvik „Prošlost kuca na vrata“ uskoro u prodaji

TOP 10 u Noći knjige:

1. „Kazna za greh – Noć kada su došli svatovi“, Jelena Bačić Alimpić
2. „Urnebesna fizika“, Svetislav Paunović, Branko Stevanović, Igor Kolarov
3. „Kako biti Parižanka gde god da si“, An Berest, Odri Duan, Karolin de Megre, Sofi Mas
4. „Utvara“, Ju Nesbe
5. „Sama“, Isidora Bjelica
6. „Maktub“, Paulo Koeljo
7. „Seobe“, Miloš Crnjanski
8. „Idi postavi stražara“, Harper Li
9. „Ubiti pticu rugalicu“, Harper Li
10. „Čizmaši“, Dragoslav Mihailović

Mnogi su sa oduševljenjem dočekali i objavljivanje knjige „Njuz – Prava istorija sveta“, pa se ova knjiga našla na dvanaestom mestu najtraženijih u Noći knjige.

Kao i svake godine, najveći broj čitalaca posetio je knjižaru Delfi u SKC-u, poznatu i po najvećem izboru stranih naslova kojima su cene bile snižene za 20%, kao i najvećoj ponudi knjiga drugih izdavača od kojih se pedeset najznačajnijih odazvalo akciji i snizilo cene do 20%. Veliki broj posetilaca uživao je u programu knjižare Delfi u SKC-u jer su bili u mogućnosti da se druže sa piscima kao što su Dragan Velikić, Ivan Ivanji, Ljubica Arsić, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Goran Milašinović, Njuzovci sa Zoranom Kesićem, Uroš Petrović, Ljubivoje Ršumović, Vanja Bulić, Jelena Bačić Alimpić, Lazar Ristovski.

Povezana vest:  Akcija „U susret FEST-u“ izdavača "Stubovi kulture"

Kupovinom knjige u Noći knjige posetioci su imali mogućnost da ostvare popust od 50% na godišnju članarinu u čitavoj mreži Biblioteke grada Beograda kao i popuste na članarine u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini, Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu. Akciji su se priključile i Narodna biblioteka Užice, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu, Gradska biblioteka Subotica.
Narodna biblioteka Srbije će do 21. decembra odobravati popust od 30 odsto na sve članarine uz priložen račun o kupovini u knjižari Delfi tokom Noći knjige.

Cilj manifestacije jeste popularizacija knjige i čitanja, a više desetina hiljada posetilaca za samo sedam sati pokazuje da su očekivanja više nego opravdana. Trinaesta manifestacija Noć knjige završila se tačno u ponoć i još jednom je pokazala koliko se u Srbiji čita.

Oni koji nisu želeli da udobnost svojih domova zamene za čekanje u redu mogli su da iskoriste povoljnosti i kupuju u Noći knjige i u najvećoj onlajn knjižari www.delfi.rs, gde je ovog puta zabeležena rekordna poseta.

Noć knjige obeležili su i sjajni pokloni prijatelja manifestacije: Eurobank, Grand Motors, Gigatron, Nestlé, Coca-Cola, Sarantis, Danijela Commerce, L’Oréal Balkan, B. G. B. Italiana, Alca trgovina, Pharmanova, AWT International, Galenika, St. George, Trade Express, Bambi, Avon, Dr. Oetker, Diva, Pino Toys, Henkel, Chips Way, Lomax, Aura, Ivančić i sinovi, Galenika, City records, Mc Donalds, SC Olimp, Akademija za estetiku i kozmetiku, Pozorište na Terazijama, Pozorište Slavija, UK Vuk, Atelje 212, SROC Vračar, Narodno pozorište, BDP, Boško Buha, Blitz Film & Video, Škola stranih jezika Sole.

Povezana vest:  Manifestacija "Sećanje na Velikane srpskog glumišta", 11. avgust u Glumačkom parku u Vrnjačkoj Banj

Posle uspešno završene trinaeste regionalne manifestacije Noć knjige, veliki popusti i akcije nastavljaju se u knjižarama Delfi.

Popust do 20% na najpopularnije naslove odabranih izdavača koji su učestvovali u manifestaciji nastavlja se i posle Noći knjige u knjižarama Delfi, i to do četvrtka, 24. decembra 2015. godine. Reč je o naslovima sledećih izdavača: Agape knjiga, Agora, Arhipelag, Book, Booka, Clio, Čarobna knjiga, Dereta, Draslar partner, Evro Book, Evropski pokret prijateljstva, Fabrika slova, Ganeša, Geopoetika, Globosino, Heliks, Pčelica, Kontrast izdavaštvo, Kreativni centar, Leo commerce, Lom, Mascom, Miba Books, Naučna KMD, Novosti, Nova poetika & Argus Books, Odiseja, Paladin, Psihopolis, Rende, Samizdat, Sezam Book, Solaris, Srpska reč, Urban Reads, Valera, VBZ, Verba, Via print, Vukotić Media, Vulkan izdavaštvo.

Sajamska akcija na Lagunina izdanja – 3 knjige za 299, 3 knjige za 499 i 3 knjige za 999 dinara, kao i popust od 50% za pojedine enciklopedije i knjige za decu – važiće do 18. januara.

Količinski i članski popusti na ovim akcijama ne važe.

Uživajte u čitanju i vidimo se u novoj Noći knjige u junu!