Beogradske price

PROMOVISANA KNJIGA BEOGRADSKE PRIČE

Novinar, publicista i pisac Zoran Lj. Nikolić predstavio je svoju novu knjigu pod nazivom „Beogradske priče“ u prigodnom ambijentu čuvene skadarlijske kafane „Dva jelena“. Kroz četiri poglavlja, autor se potrudio da što vernije dočara jedinstvenost beogradskog duha i provede čitaoce kroz svojevrstan vremeplov vanvremenskih ljudskih priča, opremljenih nesvakidašnjim fotografijama prestonice i njenih tajni.

Događaj su svojim pričama o Beogradu uveličali specijalni gosti, dokazani čuvari njegovog šarma i lepote priopovedanja, koji su sa prisutnima podelili najzanimljivije anegdote: Vanja Bulić, Minja Subota, Aleksandar Gajšek, Vladimir Jelić, Zoran Dašić Daša i Ratko Dmitrović.

Povezana vest:  Otvorena međunarodna izložba HOMO INTERIOR povodom Dana savremene italijanske umetnosti

Knjiga „Beogradske priče“, u izdanju „Večernjih novosti“, vodi u neko zaboravljeno vreme, povezujući prošlost i sadašnjost pričama neobičnih i zanimljivih ljudi.

„Postoje ljudi koji svojom dobrotom ostavljaju dubok beleg u sagovorniku, tako što nikako sebe ne ističu u prvi plan, već najpre priču o kojoj govore. I kada prođe neko vreme, u sećanjima ostaju samo važnost i konture same pripovesti, a slušalac čak zaboravi ko mu je sve to ispričao. To su diskretni, često tihi ljudi, koji se sa istom strašću bave životom kao i svi ostali, ali umeju da „dopričaju“ neke misli kao da su vaše, samo što vi, eto, niste stigli da ih zapišete…“, kaže autor bestselera „Beograd ispod Beograda“, „Masonski simboli u Beogradu“, „Tajna Novog Beograda“, „Grad tajni“…

Povezana vest:  "X-Men", esencija američke strip kulture

Kroz četiri poglavlja: Vanvremenske priče, Nezaboravni grad, Pečati prošlosti i Šarm prestonice, Zoran Nikolić se seća i bezbrojnih anegdota gradskih novinara i kafanskih pustolovina, kada je Vlasta Popović objasnio klaustrofobiju kao pojam u kojem podrazumeva da je to „kada ideš prema kafani u kojoj smeš da piješ na crtu, bez dinara u džepu, ali se plašiš da je zatvorena“.

Povezana vest:  Glumačka ekipa "Prijatelja" najavila premijeru predstave za 16. februar

O AUTORU
NOVINAR, publicista i pisac Zoran Lj. Nikolić uređuje specijalni dodatak „Beogradske priče“ u Večernjim novostima.
Prvu istraživačku knjigu „Beograd ispod Beograda“, koja je nastala kao koautorsko delo sa dr Vidojem Golubovićem, objavio je 2002. godine. Sredinom 2005. godine objavljuje delo „Masonski simboli u Beogradu“, koja istražuje tragove koje su u gradu ostavili slobodni zidari. Već 2007. objavljuje satiričnu knjigu „Globalizacija za neupućene“, a 2010. sa novinarom Mirkom Radonjićem delo „Tajna Novog Beograda“. Tokom 2011. godine objavljuje zbirku poezije „Dekada“, a za njom i roman „Grad tajni“.