ljubica potpisivanje

Predstavljen roman Ljubice Arsić „Rajska vrata“

Novi roman Ljubice Arsić „Rajska vrata“, objavljen krajem prošle godine, vrlo brzo je skrenuo pažnju čitalaca i kritičara, čemu u prilog ide i činjenica da se našao u najužem izboru za Ninovu nagradu.

Ovo je porodična drama u kojoj junakinja Đurđa u Firenci upoznaje Flavija, prepoznaje bočicu parfema na fotografiji njegovog oca i kreće u potragu koja će dovesti do toga da otkrije dugo skrivanu tajnu svoje bake.

Promocija romana je održana u četvrtak, 29. januara u Delfi Caféu u SKC-u. Na promociji su pored autorke govorili Biljana Dojčinović, šefica Katedre za opštu književnost Filološkog fakulteta, Vasa Pavković, književnik i književni kritičar, i Dejan Mihailović, urednik knjige.

Ljubica Arsić je govoreći o svom romanu istakla da je tema zapravo odnos u ženskom lancu, tj. odnos pretkinja (ćerke, mame, bake).

Povezana vest:  Večerima poezije gradimo kulturu darovanja

Urednik knjige Dejan Mihailović, koji dugo sarađuje sa Ljubicom, istakao je da se ovaj roman razlikuje od njenih prethodnih proznih ostvarenja. „Ovo je višeslojni roman koji je stilski poprimio baroknu patinu, u isto vreme i napeta priča koja drži pažnju i ljubavni roman“, istakao je Mihailović.

Književnik i književni kritičar Vasa Pavković je istakao da Ljubicu Arsić smatra jednom od najboljih proznih spisateljica u savremenoj srpskoj književnosti, a osvrnuo se i na odnos kritike prema spisateljicama u srpskoj književnosti, za koje smatra da su neopravdano zapostavljene. Pavković je istakao i „virtuozni odnos“ Ljubice Arsić prema savremenom srpskom jeziku, a zapazio je i ogroman broj deskripcija i Ljubičinu sposobnost da dinamizuje deskripcije. „Ovaj roman sadrži elemente romana detekcije jer je zasnovan na priči o pozajmljenom predmetu koji postaje deo Đurđinog života i podstiče je da pronađe njegovog vlasnika. Ovo je u isto vreme i roman o identitetu, jer su naši identiteti danas i pre dvadeset godina različiti, i o uticaju moderne tehnologije na maskiranje identiteta“, istakao je Pavković.

Povezana vest:  Provokativna predstava "What the fuck are we doing here?" ponovo u Mikser Teatru

Šefica Katedre za opštu književnost Filološkog fakulteta Biljana Dojčinović se odredila kao dugogodišlji veliki poštovalac književnog dela Ljubice Arsić i istakla da je delo dobro komponovano. „Roman se zasniva na velikoj tajni i poigrava se izazivanjem napetosti, sadrži elemente filmskog viđenja – sekvence se posmatraju iz različitih uglova“, istakla je Biljana Dojčinović i dodala da je i sama Firenca junakinja romana: ženstvena, zavodljiva, neobična. Ona je takođe skrenula pažnju na Ljubičine fantastične opise mirisa kojima odiše ceo roman, a koje je, inače, vrlo teško opisati.

Povezana vest:  Duboko lični roman o identitetu i pripadnosti - "Tugovanke za zavičajem" Ajada Aktara u prodaji od 20. novembra

Ljubica je na kraju svima otkrila da je ideju za roman dobila u turističkom obilasku Firence tokom kojeg je videla damu od devedesetak godina sa psom ofarbanim u ljubičasto, a Firenca joj se prikazala kao scenografija opera. Zapitala se šta se krije iza nje, tj. unutar njenih zidina, kako izgleda život iza tih kulisa i odlučila da napiše roman „Rajska vrata“.