Ajad Aktar, dramaturg, dobitnik Pulicerove nagrade i autor proslavljenog romana iz 2012 „Američki derviš“ napisao je imigrantsku sagu „Tugovanke za zavičajem“, drugačiju od svih drugih. Ova knjiga je upečatljiv portret jedne muslimanske porodice iz Pakistana koja pokušava da stane na noge u Viskonsinu tokom teških godina između iranske talačke krize i Trampovog predsedničkog mandata.

Povezana vest:  Premijera “Široke zemlje” 26. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

U zemlji kojom vladaju bogovi finansija dok dugovi i krediti uništavaju mnoge živote, imigranti žive u neprestanoj neizvesnosti i strahu, rastrzani između svoje nacije i lojalnosti zemlji u kojoj se nalaze. Ovaj svet u haosu i raspadu posmatramo očima jedne porodice koja nas vodi od urbane Amerike, preko centralne Evrope do gerilskih vidikovaca u planinama Avganistana.

„Tugovanke za zavičajem“ su delo u kojem se prepliću činjenice i fikcija, epska priča o čežnji, nezalečenim ranama i besramnom pustošenju ljudskih života, priča u kojoj autor ne štedi nikog, a ponajmanje sebe. Ovo je Aktarov odgovor na pitanje koje postavlja pripovedač iz romana: kako da se izrazi složena, često kontradiktorna alhemija stvarnosti kada želimo da pretočimo iskustvo u umetnost.

Povezana vest:  Pod sloganom „Priča koja traje“, Noć knjige od 8. do 10. decembra

„Tugovanke za zavičajem“ Ajada Aktara možete naći od subote 20. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.