mozart i  salieri

U Pragu pronađena zajednička partitura Mocarta i Salijerija

U Pragu je otkrivena partitura koju su zajedno napisali austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart i italijanski muzičar Antonio Salijeri, za koju se odavno verovalo da je izgubljena, objavljeno je danas. „To je zajednička kompozicija Mocarta i Salijerija, muzika za libreto Lorenca Da Pontea“, rekla je za Frans pres portparolka Nacionalnog muzeja muzike, Sarka Dockalova.
„Pronađena je u depoima Muzeja muzike, to je zaista dragocena stvar“, rekla je ona i dodala da je to komad za koji se odavno verovalo da je izgubljen.
Partitura će zvanično biti predstavljena na konferenciji za novinare u utorak. Mocart (1756-1791), jedan od najvećih muzičkih genija svih vremena, više puta je boravio u Pragu, obzirom da su u to vreme češke teritorije bile u sastavu Austrougarske.
U Pragu je 29. oktobra 1787. održana svetska premijera njegove čuvene opere Don Žuan, čiji libreto je napisao Lorenco Da Pone (1749-1838), italijanski pesnik i libretista.
Glasine prema kojima je Salijeri (1750-1825) isplanirao Mocartovu smrt zato što je bio ljubomoran na njegovu genijalnost potiču iz novele „Mocart i Salijeri“ ruskog pesnika i romanopisca Aleksandra Puškina (1799-1837). Te glasine su stručnjaci odbacili.
Priču o Salijerijevoj navodnoj ljubomori preuzeo je engleski dramaturg Piter Šefer za svoj komad „Amadeus“, a kasnije i američki reditelj češkog porekla Miloš Forman za svoj čuveni istoimeni film. Film „Amadeus“ ; snimljen u Pragu, sa Tomom Halsom u ulozi Mocarta i Marijem Ejbrahamom u liku Salijerija osvojio je osam Oskara 1985. godine.

Povezana vest:  Koncert Njujorške filharmonije zatvara 42. BEMUS