Wikipedia-logo-sr

VIKIPEDIJA NA SRPSKOM JEZIKU PROSLAVLjA 13. ROĐENDAN

Vikipedija na srpskom jeziku – najveća južnoslovenska Vikipedija, 16. februara obeležava 13 godina od nastanka. Vikimedija Srbije proslaviće ovaj rođendan okupljanjem urednika Vikipedije u sredu, 17. februara, u kancelariji u Dečanskoj ulicii.

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Vikimedije Srbije koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja Vikipedije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku verziju. U prvoj godini Vikipedija na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a camo tri godine kasnije dostignuto je 100 hiljada članaka. Danas Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 330 hiljada članaka, 175.470 registovanih korisnika i 914 aktivnih urednika.

Povezana vest:  Novi roman izvanrednog Donata Karizija: Igra Šaptača

„Vikipedija je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo pre 13 godina“, izjavio je Filip Maljković, predsednik Vikimedije Srbije. „Ono što je istrajalo za sve ovo vreme jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima. Verujemo da će uvođenje vizuelnog uređivača privući nove urednike i olakšati njihov doprinos Vikipediji na srpskom jeziku.“

Vikimedija Srbije svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju Vikipedije kroz brojne programe i projekte: obrazovni program (pisanje seminarskih radova na Vikipediji), radionice uređivanja Vikipedije, uređivačke maratone, godišnje i mikro grantove.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za NOVEMBAR 2011.

Obeležavanjem 13 godina od nastanka Vikipedije na srpskom jeziku proslavljaju se i svi uspešni projekti, partnerstva, ali i dugogodišnja okupljanja i druženja Vikipedijanaca proistekla iz stvaranja baze slobodnog znanja.

Zanimljive činjenice o Vikipediji na srpskom jeziku:

Prvi članak na Vikipediji na srpskom jeziku bio je o GNU licencama, na kojima se zasnivao sadržaj na Vikipediji.
Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.
Prema odluci stručnog žirija „Veb festa“, Vikipedija na srpskom jeziku je proglašena za najbolji sajt u oblasti edukacije za 2009. godinu.
Postoji oko 150 botova koji na dnevnom nivou olakšavaju poslove koji se ponavljaju.
Od osnivanja Vikipedije registrovano je oko 12 miliona izmena
Skoro 28 hiljada datoteka sadrži Vikipedija na srpskom jeziku

Povezana vest:  Jači ste nego što mislite!

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.
Zadužbina Vikimedija je međunarodna neprofitna organizacija koja koordinira aktivnostima nezavisnih nacionalnih ogranaka sa kojima deli iste ciljeve i održava Vikipediju i druge višejezičke viki projekte: Vikivesti, Vikirečnik, Vikiknjige, Vikizvornik, Vikicitat, Vikiverzitet i Vikimedijinu ostavu.