London

Laguna u društvu najboljih svetskih izdavačkih kuća

Izdavačka kuća Laguna našla se na laskavom drugom mestu za Nagradu za izdavača godine međunarodnog Sajma knjiga u Londonu koja se dodeljuje u saradnji sa Udruženjem izdavača Velike Britanije. Nagrada koja se najčešće poredi sa Oskarom među nagradama za izdavače.
Za nagradu najboljeg izdavača prijavilo se 170 izdavača iz celog sveta a Laguna, kao jedina izdavačka kuća iz Srbije, odmah se našla u najužem izboru za ovu prestižnu nagradu.
Pored Lagune, za prvu Nagradu za izdavača godine našli su se i Actes Sud iz Francuske i Interlink Publishing iz Sjedinjenih Američkih Država.
Izdavačkoj kući Actes Sud iz Francuske, koja postoji već 38 godina, prvog dana Londonskog sajma knjiga, 12. aprila, na Svečanoj ceremoniji u Konferencijskom centru „Olimpija“ u Londonu dodeljena je nagrada za najboljeg izdavača.

Povezana vest:  Beograđanka ponovo dobitnica najveće kanadske nagrade

U okviru dodele nagrada, u centru „Olimpija“ Lagunin pisac Robert Heris dodelio je nagradu za životno delo baronesi Gejl Ribak, predsednici izdavačke kuće Penguin Random House UK.
Sajam knjiga u Londonu jedan je od najvećih i najvažnijih sajmova knjiga na svetu. Posećuju ga najvažniji svetski pisci. Ima tradiciju dugu 45 godina, i na njemu učestvuje više od 25.000 ljudi iz sveta izdavaštva iz 124 zemlje, pa su samim tim i nagrade koje dodeljuje najbolji pokazatelj stanja u izdavaštvu u celom svetu. Londonski sajam knjiga je pokrenuo nagrađivanje da bi se istakli pojedinci koji doprinose razvoju izdavaštva i kako bi se odalo priznanje kreativnom načinu širenja ljubavi prema čitanju.

Povezana vest:  Koncert „Švedski slavuj – Muzička saga Jeni Lind“