Otkrijte tajne modnog dizajna, naučite kako se kreira i šije nezaobilazna mala crna haljina, zablistajte pred objektivom profesionalnih modnih fotografa, pogledajte kako su se ulepšavale vaše prabake a zatim se opustite uz zavodljive ritmove u prvoj beogradskoj diskoteci! Noć muzeja ove godine pripremila je poseban sadržaj za sve dame koji će se ove majske subote, 21. maja, zabavljati punih osam sati, od 17h do 01.

Ženski paviljon koji će biti otvoren u Ustanovi kulture Parobrodu, ponudiće četiri zanimljive postavke, Eksperiment u belom, izložbu Ars Erotica, Hope Chest i Izložbu protiv malera. Studenti modnog dizajna Akademije del Luso u saradnji sa profesorkom Lidijom Jovanović u okviru postavke „Eksperiment u belom“ uvešće posetioce u tajne jednog od najelegantnijih zanata. U atmosferi krojačkog ateljea, modni eksperti davaće savete kako se koristi pribor za šivenje i naučiće vas da kreirate malu crnu haljinu dok će profesionalni fotograf u uslovima modnog studija, fotografisati sve zainteresovane.

Viđenje senzualnosti i seksualnosti kroz jedinstvenu kolekciju erotskih figura koje je sakupio umetnik Aleksandar Rasulić, predstavićemo vam na izložbi Ars Erotica samo u Noći muzeja.  Pogledajte kako su umetnici iz Šri Lanke, Burkine Faso, Kine, Obale Slonovače, Holandije i mnogih drugih egzotičnih destinacija u svojim delima slavili lepotu seksualnog zanosa. Takođe u Parobrodu, austrijski kulturni forum i domaći umetnici predstaviće neobičan performans “Hope Chest” (Škrinja nade). Ova putujuća izložba, mesto interakcije austrijskih umetnika i umetnika iz zemalja u kojoj gostuje, nikada nije ista jer zavisi od „doprinosa“ lokalnih umetnika. Centralni eksponat oko koga se gradi postavka celokupne izložbe je jedna kutija za slanje diplomatske pošte.

Pošto je ovo 13. po redu Noć muzeja, odlučili smo razbijamo strahove i predrasude. Znate li da se strah od broja 13 zove triskaidekafobija, a strah od petka 13. frigatriskaidekafobija i da zbog toga u nekim delovima sveta u hotelima ne postoji 13.sprat! Dođite da zajedno preispitamo simboliku radnji koje činimo svakodnevno: viđamo crne mačke, nosimo ili ne nosimo crvenu boju, ustajemo na desnu nogu, ne otvaramo kišobran u zatvorenom prostoru, a saznajte i mnoštvo neobičnih običaja vezanih za svadbenu ceremoniju!

Povezana vest:  Knjiga koja je oborila sve rekorde: Ovo će malo da boli

Ekskluzivno za Noć Muzeja, prva diskoteka u Beogradu otvoriće ponovo svoja vrata! U Domu Jevrema Grujića nekada je radila čuvena Diskoteka kod Laze Šećera u kojoj su uz zvuke šezdesetih đuskali Alen Delon, Omar Šarif, Pako Raban, Renato Balestra i beogradska omladina. Dok će se u Muzeju na prvom spratu čuti taktovi Kraljičinog kola, uz koje se igralo na beogradskim balovima, organizovanim u ovom uglednom domu, u podrumu kuće u Svetogorskoj 17, posetioce čekaju zvuci šezdesetih iz Prve diskoteke na Balkanu otvorene davne 1967. godine na ovom mestu, a koja se zvala jednostavno – Diskoteka, kod Laze Šećera!

Misterija oko kraljevske porodice Romanov i danas okupira brojnu javnost. Koje sve istorijske veze imaju dinastije Karađorđević I Romanov predstaviće impresivni Beli dvor. Svake godine Beli dvor otvara po još jedan, simboličan sloj svoje bogate istorije i približava posetioce nekom od važnih događaja. Ove godine, izložba „Istorijske veze dinastija Karađorđević i Romanov“ biće postavljena u trpezariji, zlatnom salonu i malom salonu Belog dvora i sastojaće se od fotografija i predmeta vezanih za ovu temu. Zaljubljenici u kraljevske priče moći će da pogledaju kako je izgledala podrška cara Aleksandra I Romanova Karađorđu, fotografije koje prikazuju Đorđa i Aleksandra Karađorđevića u ruskoj vojnoj službi, sinove kralja Petra I u vojnoj službi, posetu kralja Petra I Rusiji 1910. i 1911. godine, venčanje kneginje Jelene za velikog kneza Ivana Konstantinoviča Romanova, te podršku cara Nikolaja II Srbiji 1914. i 1915. godine.

Dve velike individue, Ljubica Cuca Sokić i Ružica Sokić, iza sebe su ostavile neizbrisiv duhovni trag. Oni koji u Noći muzeja budu poželeli da upoznaju ove umetnice, upoznaće i priču o Beogradu porodice Sokić u Kući legata, njihovom detinjstvu i građanskom vaspitanju, ratu i skrivanjima, prelomnim trenucima, dobu nove države, kao i boravcima u inostranstvu, te aktivnom učešću u stvaranju nove slikarske i pozorišne scene.

Povezana vest:  Upoznajte junakinje prvog stripa o pandemiji i neplaćenom kućnom radu

Fenomen zdravlja i lepote sa početka XX veka u Muzeju srpskog lekarskog društva, povešće vas kroz istoriju medicine i ponudiće vam jasniju sliku o nekadašnjim idealima lepote i zdravlja. Pogledajte na koji način su reklamirani lekovi i izaberite slogane po svojoj meri! Zagledajte se u stare etikete i saznajte da li su nekadašnja sredstva za ulepšavanje bila zdravija nego danas… ili možda nisu?

Svi značajni događaji koji su deo istorije Narodnog pozorišta, ostaju u našem kolektivnom sećanju i u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. Eksponati i kostimi čuvaju uspomene, aplauze i trenutke koji su otišli sa scene. Vodimo vas pravo u srce Muzeja, gde će mladi kostimografi izložiti svoje skice i radove i u toku večeri od papira i drugog materijala praviti kostime tematski povezane s jubilejima Šekspira i Servantesa.

Muzej Zepter predstaviće autorsku izložbu o paganskoj Beloj boginji i biblijskoj Evi. Legende i mitovi nam pomažu da bolje razumemo pojmove ništavila i večnosti, dok je akcenat izložbe na različitim tumačenjima ovih mitova kroz vreme. Upravo zato su kao materijali odabrani metal i papir, koji simbolizuju trajnost i propadljivost. Sve ostalo je čistota likovnog jezika i misao koja se pretvara u emociju. Na ovoj izložbi svako ima prava na svoj doživljaj, i to je razlog zbog kog je ne treba propustiti!

Mnoge posetioce iskustvo boravka u galeriji ŠTAB podseća na evropske izlagačke objekte. Premijerna izložbe „Gde umetnost danas ide? Samo neka ide. ArtWalks“ upravo predstavlja pokušaj da umetnost postane još dinamičnija.
Danas, kad se sve oko nas kreće brzo, vreme je da i umetnost počne da hoda i tako postane aktivan element društva. Umetnica Milena ZeVu prvo postaje deo umetničkog rada, onda se odvaja od njega noseći delove rada na sebi, da bi kasnije opet postala deo njega. Postajući deo slike, umetnica pokušava da uspostavi balans različitih delova svog života.

Povezana vest:  Knjige koje svetle: „Velika avantura malog belog mede“ i „Velika avantura malog laneta“

Tragajući za savremenim svetskim trendovima u tehnici akvarela i nastojeći da izađe iz senke popularnijih slikarskih tehnika, okupili smo vrhunske akvareliste iz Srbije i celog sveta. Otvoreni konkurs za IV međunarodno bijenale akvarela doneo nam je preko 600 prijava iz 57 zemalja.  Posetite izložbu u galeriji Progres i saznajte koji radovi su prošli strogi test našeg žirija i našli se među odabranim umetnicima, ambasadorima ove delikatne tehnike. A da je umetnost najuzbudljivija kad se oseti, uverićete se na radionici i demonstraciji tehnike akvarela koju će vam održati domaći umetnici, veliki znalci ovog umetničkog zanata.

Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već sedam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije  Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 27 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 13. Noći muzeja je MTS, koja je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, IDEA, Alpha Bank i štamparija Grafix.