price o kosovu koriceDa li je Kosovo najskuplja srpska ili albanska reč?

„Priče o Kosovu“ su prvi sveobuhvatan pristup srpske književnosti ključnom nacionalnom problemu. Novi naslov iz antologije „Talasi“ priredili su Aleksandar Ilić i Igor Marojević.

Šesnaest srpskih pripovedača govori o Kosovu :

Vuk Drašković, Igor Marojević, Ana Radmilović, Vule Žurić, Miroslav Toholj, Vesna Kapor, Branislav Janković, Vladimir Kecmanović, Ljiljana Dugalić, dr Nele Karajlić, Muharem Bazdulj, Srđan V. Tešin, Dejan Stojiljković, Marko Vidojković, Bojan Tončić,  Aleksandar Ilić

Povezana vest:  Počeo Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

Priče iz ove knjige govore o vremenu u rasponu od 1389 – što je i naslov priče u kojoj niko drugi do dr Nele Karajlić intrigantno menja ishod ključnih istorijskih okolnosti tako da o njima odlučuju vojske, ali i jedan leteći ćilim – do savremene svakodnevice koja nam kroz pripovest Aleksandra Ilića opisuje kakva bi danas mogla da bude Kosovka devojka.

Na ključne postojeće nedoumice vezane za kolevku srpske duhovnosti, autori poput Vuka Draškovića, Miroslava Toholja, Igora Marojevića, Vladimira Kecmanovića, Marka Vidojkovića, Dejana Stojiljkovića, Srđana V. Tešina, Muharema Bazdulja… pak nude sasvim različite odgovore. U zbirci je „procvetalo hiljadu cvetova“ i mnogo likova koji su, dosledno višeglasju ove knjige, takođe krajnje različiti: između ostalih, kapetan britanske vojske i svetska pop-zvezda Džejms Blant koji je učestvovao u bombardovanju 1999. a posle uprkos odluci NATO komandanata odbio da na Kosovu napadne Ruse, srpski književni klasici Branislav Nušić i Milan Rakić koji žive na Kosovu naoružani, sultan Murat, „Sveti Car Lazar“ i, naravno, Miloš Obilić, koji se možda dogovorio sa sultanom umesto da ga ubije, a možda dolazi i do još neočekivanijeg rešenja…

Povezana vest:  Stota Ženidba u Narodnom pozorištu

„Priče o Kosovu“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.