Izložba „Sjaj velikana italijanskog dizajna“ biće postavljena od 30. maja do 14. juna u salonu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, u godini kada se održava 21. Trijenale u Milanu pod nazivom „21. vek. Dizajn posle dizajna“ i obeležava 90.godišnjica aktuelnog sedišta Ambasade Italije u Beogradu.

Na izložbi će biti predstavljeni originalni crteži iz 1926. godine, realizovani za konkurs raspisan povodom uređenja enterijera italijanskih ambasada, kao i lampe italijanskih kompanija, koje već čine deo istorije dizajna i nalaze se u kolekcijama
muzeja širom sveta.

Povezana vest:  Najbolji mladi violončelista Srbije, Pavle Popović svira za svoj rodni Paraćin!

Istorija dizajna u Italiji usko je vezana za istoriju umetnosti, a dizajneri poseduju veliko umetničko obrazovanje.

Uglavnom arhitekte, slikari, svestrane osobe čija interesovanja se često mogu definisati sloganom „od kašike do nebodera“, oni materiju pretvaraju u industrijske

proizvode.

Posetioci izložbe mogu videti nacrte velikih arhitekata poput Đoa Pontija i Tomaza Bucija koji su realizovani 1926. za konkurs raspisan za enterijer italijanskih ambasada. Pored crteža, biće predstavljene i lampe po projektima najslavnijih dizajnera, koje se odlikuju raznolikošću materijala, elegancijom oblika i funkcionalnošću predmeta.
Filip Stark, Feručo Lavijani, Karim Rašid, Mikele de Luki, Đankarlo Fasina, Mark Sadler, Rodolfo Dordoni, radili su za najpoznatije italijanske diznajnerske kompanije: Artemide, Diesel, Foscarini, Kartell, Kundalini.

Povezana vest:  Nastavlja se akcija „Jana vikend" u knjižarama Delfi

Izdvaja se „Ticio“, stona lampa koju je 1972. za „Artemide“ dizajnirao Ričard Saper, dobitnik nagrade za industrijski dizajn „Zlatni kompas“ za 1979. godinu.
Primerci ove lampe nalaze se u Metropolitan muzeju i Muzeju savremene umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Nju karakteriše nedostatak žica i halogena sijalica, koja se u prošlosti koristila uglavnom u automobilskoj industriji.

Ljubitelji umetnosti moći će da vide i dizajn Karima Rašida za kuću „Kundalini“ – stona lampa „Boka“ od duvanog stakla, koja predstavlja uspešnu kombinaciju vrhunskih materijala i kvaliteta ručne izrade.

Povezana vest:  Sedam hiljada školaraca na otvaranju Festivala nauke

Organizator izložbe je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa kompanijom „Novolux“ i Fondacijom Sartirana Arte.