Orange week 2016Povodom završetka predsedavanja Savetom Evropske unije, Ambasada Kraljevine Holandije organizuje Orange Week – nedelju holandske kulture u Beogradu, od 27. juna do 2. jula 2016. 

Orange Week će početi „Delikatesnim ponedeljkom“ u Kulturnom centru Grad, gde će tim ambasade kuvati za goste, a pripremamo i ukusno narandžasto iznenađenje za tu priliku. Narandžasti tim vas očekuje u bašti KC Grada uz dobru muziku!

Novi holandski filmovi sa prestižnog međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu će tokom cele nedelje biti prikazivani u Domu omladine Beograda.

„Primenjena nostalgija“ je zajednička izložba fotografija srpskog i holandskog fotografa, koja će biti predstavljena u Mixer House-u. Marko Rupena je fotografisao mesta i situacije u Amsterdamu koje ga podsećaju na Beograd, dok je Ilvi Niokikćin fotografisala Beograd koji liči na holandski glavni grad. Projekat je inicijativa Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, sa ciljem da se unapredi kulturna saradnja i promoviše zemlja koja predsedava Evropskom unijom, kao i da se promoviše Srbija i pruži joj se podrška na putu u Evropsku uniju.
Orange Week će biti više od zabave. Naime, inicijativu Holandija radi (Nederland doet) holandskog udruženja Orange Fund ćemo po treći put realizovati i u Beogradu. Cilj ove inicijative jeste da se istakne važnost volonterskog rada i aktivnog učešća građana u razvoju zajednice u kojoj žive, a zaposleni u ambasadi će i ove godine pomoći neku lokalnu inicijativu. Kroz ovu inicijativu su do sada pomogli Svratište za decu, Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu, i jednu od kuća Nurdora.

Povezana vest:  Uručene nagrade pobednicima foto-konkursa „Leto sa Lagunom"

Veliko finale Narandžaste nedelje je u subotu, 2. jula, kada će u večernjim satima i Palata „Albanija“ i Most na Adi biti osvetljeni narandžastom bojom.  

Tog dana ćete moći da učestvujete na nekoliko velikih događaja u Beogradu. Najpre ćemo na Trgu republike objaviti pobedničko ime za narandžaste ruže koje su posađene na šetalištu kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“.

Povezana vest:  Jelena Bačić Alimpić potpisuje novu knjigu 12. februara u knjižari Delfi SKC u 17 sati

Zatim sa Trga republike u 17:00 kreće masovna biciklistička vožnja kroz grad pod nazivom Orange Bike Ride. Vožnjom se skreće pažnja na prava i obaveze biciklista, i promoviše se bicikl kao zdravo, ekonomično i ekološko prevozno sredstvo. Dress code: narandžasto!

U okviru programa Film Street od 20:30, iza Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, biće prikazan holandski film „Admiral“ iz 2015. godine, u režiji Rula Rajnea. Kada mlada republika Holandija biva napadnuta od strane velike Kraljevine Engleske, Francuske i Nemačke, dok se i sama nalazi na ivici građanskog rata, samo jedan čovek može da upravlja najjačim oružjem u zemlji, holandskom flotom: Mihil de Rauter.

Povezana vest:  Sajam knjiga Kreativnog centra od 22. oktobra do 5. novembra

Krunišite Narandžastu nedelju velikom žurkom u Beogradskoj tvrđavi (tereni K.K. Partizan), a ako se obučete u narandžasto, obezbedili ste besplatan ulaz na Orange Party do 23:00. Zabavljaće vas DJ-evi iz Srbije i Holandije do kasno u noć.

Ulaz na većinu događaja je besplatan, a Orange Week su omogućile sledeće holandske kompanije: Heineken i Vahali (zlatni sponzori); Levi9, Kupujem prodajem i Wind Vision (srebrni sponzori); Nul Tien i Pheno Geno(bronzani sponzori). Gradska uprava grada Beograda podržava Orange Week.