Srpski kuglaši osvojili su poslednjeg dana Šampionata sveta u Novigradu u Istri u Hrvatskoj dva zlatne, srebrnu i bronzanu medalju. Pojedinačni šampion sveta postao je drugi putu u karijeri posle Ricinga 2010. Vilmoš Zavarko, dok je šampion u kombinaciji (računao se najbolji rezultat iz pojedinačnog dela i sprint) Igor Kovačić! Zavarko je pripala i srebrna medalja u kombinaciji a Kovačiću  bronza u pojedinačnom delu!

U kombinaciji (sabira se najbolji rezultat iz pojedinačnog dela i sprinta), Igor Kovačić je slavio sa 949 čunjeva (711 i 238) ispred Vilmoša Zavrka sa 946 čunjeva (699 i 247) . Treći je Hrvoje Marinović (Hrvatska) sa 910 čunjeva (700 i 210).

U prestižnom bodovanju za Kup nacija Srbija je prva ispred Hrvatske i Mađarske i diplomu je primio selektor Miloš Ponjavić.

Srbija je učešče na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta  u istarskom Novigradu, završila sa šest medalja, tri zlata, srebrom i dve bronze: zlato Zavarka u pojedinačnom delu, zlato Kovačića u kombinaciji, zlato Zavarka u sprintu, srebro Zavarka u kombinaciji, bronza Kovačića u sprintu i bronza Kovačića – pojedinačno.

Zavarko je u kuglanju ono što je Novak Đoković u tenisu:  jedini je svetski kuglaš sa titulama u svim disciplinama: ekipno (2009, 2011, 2015), pojedinačno – klasik (2010. i 2016), miks tandem (2008), sprint (2016) i pojedinačno –kombinacija (2010. i 2012).

Zavarko je u izuzetno napetom finalu savladao Mađara Norberta Kiša sa 2,5:1,5 u setovima i  687:657 u čunjevima. Po setovima je bilo 166:166, 167:175, 186:167, 168:149. Posle podele bodova u prvom setu,  Kiš je dobio drugi zahvaljujući seriji „devtki“ i „osmica“ dok se Zavarko dosta mučio. U trećem setu, Zavarko je odigrao izvanredno (dve „devetke“ u 18. i 19. hicu)  da bi u četvtrom setu, koji nije smeo da se izgubi, a čunj razlika nije igrala nikakvu ulogu, deklasirao Kiša. Sve je rešio sa dve devetke u 21. i 22.  i, potom u 26. hicu  i slavlje na tribinama je počeo!

U polufinalu, Zavarko je eliminisao Hrvata Hrvoja Marinovića, koga je opteretilo puno gledalište. Bilo je 683:658 i 2:2 u setovima (188:167, 158:166, 173:156, 164;658).  Posle tri seta bilo je 2:1 za Zavarka i imao je 32 čunja više i rutinski je završio meč,  ne zapinjući mnogo, čuvajući snagu za  finale.

– Ova titula mi mnogo znači, druga na ovom šampionatu i druga u ovoj disciplini u karijeri – pričao je Zavarko posle iscrpljjućeg finala.- Mislim da je najsrećniji čovak danas Radovan Vlajkov, moj mladi drug iz reprezentacije u čijem sam dresu igrao! Mnogo je stvar zakomplikovala podela boda u prvom setu, kada sam sa „devetkom“ u poslednjem hicu izjednačio rezultat, a potom je stvar postala još gora kada je Kiš dobio drugi set.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Poznati polufinalisti svetskog prvenstva u hokeju

Pred Zavarkom je bio težak zadatak da dobije preostala dva seta:

– Koncentrisao sam se  i dobio treći set. U četvrtom setu su moje  „devetke“ sve rešile. Nije bilo lako, grešaka nije smelo da bude ali se na kraju sve divno završilo. Iz publike sam dobijao podršku, ali i nove motive da dam sve od sebe…

Zavarka  je prvo izgrlio selektor Miloš Ponjavić, čija je majica bila mokra kao da je on igrao, potom  svi  reprezentativci i reprezentativke, Vojku Pavloviću selektora juniori zazuzile su oči, čestitali su mu predsednik KSS Uroš Dragojlović,  selektor ženske reprezentacija Dragan Fatović, direktor reprezentacije Milan Jovanović „Cvika“, članovi UO legendarni Zoran Stanojević „Šumar“, Dušan Karalić i Mladen Praštalo,  Novak Obradović predsednik KS Beograda i brojni navijači koji nisu štedeli grla …

– Bilo je veoma teško smiriti ga i vratiti u meč posle dva loša seta.  Kada je počeo da igra kako može, Kiš nije imao nikavih šansi. Kada krene „Zavarkova mašina“ teško se iz nje izlazi. Pokazao je koliko je veliki igrač i po rezultatima na ovom SP od 671 do 699 i ni jedan kuglaš nije držao tako visok nivo.

Kometarišući celo prvenstvo, Ponjavić je posebno naglasio:

– Najuspešnija smo nacija na jednom od najkvalitetnijih Prvenstava sveta i to je ogroman uspeh srpskog kuglanja, a zaslužni su ovi sjajni igrači na koje sam beskrajno ponosan! Šampionat je, iz ugla sportista, bio dobro organizovan na sjajnoj kuglani, što su pokazali i brojni svetski rekordi…

Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Sbrije učestvovao je u dodeli medalja sa predsednikom  Međunarodne kuglaške fedearcije na devet čunjeva – klasik Zigfridom Švajkardom i predstavnicma KS Hrvatske i grada domaćina koji su još jednom čestitali srpskom timu na uspesima:

– Doveli smo odličan seniorski tim i opravdao je očekivanja, tri zlata blistaju punim sjajem. Imali smo i Jasminu Anđelković u četvrtfinalu-  rekao je Dragojlović.- Ne smemo, međutim da zaboravimo,  i uspehe kadeta i juniora na takmičenjima pre seniorskog prvenstva. To je naša budućnost na koju možemo da budemo ponosni. Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije na ogromnoj podršci bez koje ne bismo ni doputovali u Novigrad i pokorili kuglašku planetu…

Povezana vest:  Nemci najbolji konjički tim, Britanci još bez zlata

Igora Kovačića je stigao umor! Posle juniorskog Prvenstva sveta, takođe u Novgradu,  gde je osvojio zlato i tri srebra i u tandemu sa Kličarićem oborio u polufinalu svetski rekord, na seniorskom Šampionatu sveta odigrao je  pet teških mečeva u pet dana  kao i  četiri sprinta, postigao dva puta više od 700 čunjeva – 704 u kvalifikaicjama i 711 u eliminacijama – pojedinačno, tako da je polufinalni meč, sa Mađarom Norbertom Kišom, kako kaže, dočekao potpuno „ispražnjen“:

-Ušao sam u ovaj važan duel jer smo priželjkivali srpsko finale,  da pobedim, ali kugla me nije slušala, mnogo je bilo hitaca pored prvog čunja,  skoro dve nedelje kuglam svaki dan uz visok nivo rezultata i  na kraju sam platio danak – pričao je Igor Kovačić.- Mislim da sam „ispustio“ Kiša u trećem setu, on je oborio četiri „devetke“ a ja sam nekoliko puta „probio“ u čišćenju i tu je sve bilo rešeno. U četvrtom setu je takođe, bilo mnogo grešaka, morao sam da „napadam“ na „devetku“ ali nije išlo.

Na pitanje da oceni svoj učinak  na dva Šampionata sveta, juniorskom i seniorskom, sa velikim osmehom je rekao:

-Prezadovoljan, imam više medalje nego u Brnu pre dve godine.  Tamo sam  osvojio šest medalja, četiri juniorske: dve zlatne – ekipna i u kombinaciji, srebrnu u sprintu i brozanu u tandemima sa Ernješijem i dva seniorske, srebro u kombinaciji i bronzu u sprintu. Oborio sam i seniorki i juniorski svetski rekord u sprintu sa 250 čunjeva. Ove godine je bilans sedam medalja, tri seniorske: zlato u kombinaciji, bronza pojedinačno, bronza u sprintu i četiri juniorske – ekipno zlato, srebro u kombinaciji, srebro pojedinačno i srebro u tandemu sa Kličarićem sa svetskim rekordom.  Pamtiću ovo prvenstvo jer sam prvi put na zvaničnim takmičenjima postigao rezultat preko 700 čunjeva, prvo 704, potom i 711.

Kovačić je izgubio u polufinalu od Norberta Kiša sa 636:683 čunja i 3:1 u setovima. Prvi set dobio je Kiš 179:167 ali je Kovačić ublažio poraz sa dve “devetke„ u „čišćenju“ (u 29. i 30. hicu).

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Bode Miler: Takav sam, vozimo kako znam i umem

U drugom setu je pobedio Kovačić 165:158 sa tri „devetke“ u „čišćenju“ (16, 21. i 28. hitac) i činilo se da se vraća u meč jer je bilo 1:1 u setovima a Mađar je vodio samo tri čunja. Muđutim, u trećem setu  prava poplava „devetki„ Kiša koji je slavio sa 178:147 i tu je meč bio gotov. Poslednji set (169:156 za Kiša) bio je samo formalnost, jer je mađarski reprezentativac vodio sa 2:1 i imao 35 čunjeva više…

U ženskom seniorskom pojedinačnom finalu sjajna Ines Maričić (Hrvatska) odigrala je izvanredno i pobedila Sinu Bajzer (Nemačka) sa 675:617 (3:1) po setovima 188:162, 161:169, 147.131 i 179:165. Oborila je i svetski rekord 675 čunjeva (stari Barbara Fidel – Slovenija 672 čunja iz Detenhajma 2009). Dve bronze pripale su Aneti Svejnovoj (Češka) i Nataši Ravnić Gašparin (Hrvatska).

Ines Maričić je pobedila je i u kombinaciji sa 876 čunjeva (675 pojedinačno i 201 sprint) i oborila svetski rekord (stari 868, Barbara Fidel – Slovenija, Brano 2014). Druga je  Mađarica Edina Tamar sa 866 čunjeva  a treća Slovenka Brigita Strelec sa 861 čunj. Naša Jasmina Anđelković  je osma sa 842 čunja (654 i 188)

Na juniorskom SP u Novigradu mladi kuglaši Srbije osvojili su osam medalja, četiri zlatne (Robert Ernješi – kombinacija sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno, muška juniorska reprezentacija: Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović i Milorad Vojnović – sprint), tri srebra (Igor Kovačić i  Bojan Kličarić – tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić-  pojedinačno, Igor Kovačić – kombinacija) i  jednu bronzu (Bojan Kličarić – sprint).

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom kupu odigranom pre juniorskog šampionata,  Kristina Ljubenković je osvojila pojedinačno srebro a Želislav Jakab pojedinačnu bronzu.

– Završili smo sa ukupno 14 seniorskih i juniorskih medalja na SP i dve kadetske na Svetskom kupu – na kraju je podvukao crtu  generalni sekretar KSS i selektor juniora Vojko Pavlivić.- Na oba šampionata bili smo i najbolja nacija. Nema nam ravna u svetu…

Svaki dalji komentar je izlišan…Zaorila se pesma:“Igraj i pobedi, ponosno se vrati/Donesi kući zlato što se zlati/ Srbija čeka da dođeš iz daleka/ Da naša zemlja bude opet prvak sveta/…