Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje 5. Beogradski festival evropske književnosti od 21. do 24. juna, a ulaz na sve programe je slobodan. 

U Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. 

Beogradski festival evropske književnosti (BFEK) jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Ključni cilj Beogradskog festivala evropske književnosti jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.

Gojko Božović, književnik i direktor IK Arhipelag povodom prvog malog jubileja BFEK-a ističe da pet godina nije mnogo, ali je dovoljno da se sagleda jedan koncept i da se vide njegovi rezultati. „Beogradski festival evropske književnosti je već posle prve godine postao prepoznatljiv u Beogradu, Srbiji i regionu, ali to za jedan ovakav festival nikako nije dovoljno. Potrebno je da pisci iz različitih evropskih sredina prepoznaju ovaj festival kao deo evropske mreže književnih festivala i kao javni prostor za dijalog, za susrete pisaca i čitalaca. Veoma sam zadovoljan kako strani i domaći pisci ocenjuju ovaj festival, ali i time što su mnogi od stranih pisaca u svojim zemljama objavili tekstove o Beogradu i Beogradskom festivalu evropske književnosti. Ali, naravno, meru i knjigama i književnim festivalima daju čitaoci. Čitaoci su prepoznali i prihvatali ovaj festival kao prostor za vrhunsku književnost, kao polje oslobođeno od tabloidnosti i jednog mišljenja, kao glas razlike i kao pokazatelj da dobrih knjiga i dalje ima i da ih ni danas i ovde nije nemoguće pronaći.“, kaže Božović.

Povezana vest:  Bečke festivalske nedelje 2022.

Peti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, panel o savremenoj kulturi pod nazivom Nastanak tabloidnog čoveka, kao i izložbu grafika Ivane Ristić „S jeseni, kada počnu vetrovi“, po motivima priča Danila Kiša iz knjige „Rani jadi“.

Među piscima koji učestvuju na 5. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni, nalaze se i Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković. Glavna književna zvezda 5. BFEK-a je veliki izraelski i svetski pisac David Grosman, autor slavnih romana !Vidi pod: Ljubav“, „Do kraja zemlje“ i „Izvan vremena“.

„David Grosman dolazi u Beograd, kao ekskluzivni gost 5. Beogradskog festivala evropske književnosti, sa reputacijom jednog od najvećih živih svetskih pisaca. Njegove knjige izlaze u izdanjima vodećih svetskih izdavača, prevode se na sve veće jezike i vrlo često dobijaju najprestižnija priznanja kako književne kritike, tako i brojne čitalačke publike. Ovo jedinstvo kritike i publike posebno treba naglasiti u Grosmanovom slučaju. Njegove knjige gotovo svuda izlaze u velikim tiražima, mnogo većim nego što je uobičajeno za pisce vrhunske književnosti. Već skoro deset godina knjige Davida Grosmana izlaze na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga. Najpre je objavljeno životno delo ovog pisca, roman Vidi pod: Ljubav, možda najvažnije književno ostvarenje o holokaustu i jedan od najboljih romana druge polovine 20. veka. Arhipelag je upravo objavio novo izdanje romana „Vidi pod: Ljubav“. A u međuvremenu objavljeni su i dva kratka romana o ljubavi i ljubomori u koricama jedne knjige Njeno telo zna, veliki roman „Do kraja zemlje“ o drami Bliskog istoka, sve do nesvakidašnjeg romana „Izvan vremena“, za koji i sam pisac kaže da je njegova najintimnija knjiga i da nije verovao da će imati snage da je napiše.“, objašnjava Gojko Božović.

Povezana vest:  Hit Vulkanovog sajma knjiga: Možda bi trebalo da popričaš sa nekim

Pozivajući čitaoce avanturu i otkriće, Beogradski festival evropske književnosti želi da pokaže da je književnost ne samo iskustvo dugog trajanja, već i deo svakodnevnog iskustva, radost čitanja i radost avanture i otkrića. Književnost je sposobna da progovori u novim medijima jednako kao i u onim koji su već nezamislivi bez književnosti.

Gojko Božović smatra da je u 21. veku knjiga i dalje aktuelna: „Nije smišljeno ništa bolje od knjige. Knjiga, međutim, nije samo forma, knjiga je, pre svega, tekst, a da li će se taj tekst pojaviti u formi klasične knjige ili elektronskog izdanja, to nije presudno i stvar je ličnog izbora. Danas je konkurencija velika, svuda su oko nas informacije, proizvođači slika i senzacija, gutači naše pažnje. To nije opasnost za knjigu nego za našu sposobnost da dođemo od važnih sadržaja i do pravih pitanja i mogućih odgovora.“

Povezana vest:  Biće još književnih nastavaka "Sumraka"?

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 5. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve“, a na pitanje da li mladi čitaju, Božović odgovara potvrdno: „Mladi i dalje čitaju, pitanje je samo šta čitaju.Još je važnije pitanje: da li oni imaju mogućnost izbora toga što će da čitaju, slušaju, gledaju i usvajaju kao svoj životni izbor? Bojim se da je ta mogućnost izbora dramatično smanjena, da se svuda i svima nude jedne te iste stvari, uglavnom nižerazrednog karaktera. Da bi mladi ili bilo koji drugi ljudi čitali dobre knjige, te dobre knjige moraju da budu vidljive. Promocije čitanja ne smeju da budu rutinske i periodične kampanje, već istinski izazovi svih koji se bave knjigom i kulturom. Moramo biti entuzijastični i inovativni, okolnosti u kojima se nalazimo ne mogu se uporediti ni sa čim što smo do sada videli, potrebno je onda da i mi budemo barem malo neuporedivi. A književni festivali poput Beogradskog festivala evropske književnosti u ovom trenutku jesu poslednje mesto gde čitaoci mogu da vide vrhunsku književnost i elitne pisce u javnom prostoru. Od toga treba krenuti i time se ne treba zadovoljiti.“

KOMPLETAN PROGRAM: http://www.domomladine.org/vesti/lat/5-beogradski-festival-evropske-knjizevnosti