Nakon Delfi knjižara „Miloš Crnjanski“, „Borislav Pekić“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Vasko Popa“, „Momo Kapor“, još jedna knjižara u lancu ponela je ime velikog srpskog pisca.

U četvrtak, 30. juna knjižara u Bulevaru kralja Aleksandra 146 ponela je ime Dobrice Ćosića.

Svečanosti imenovanja prisustvovali su Ana Ćosić, kćerka Dobrice Ćosića, Jovan Jovanović, iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Dejan Papić, direktor Lagune, i glumac Milan Caci Mihailović koji je čitao delove iz Ćosićeve književne zaostavštine.

Jovanović je istakao da je projekat imenovanja knjižara koji se realizuje u saradnji sa institucijama gradske vlasti „zaživeo sa punim kapacitetom. Ovo je veoma lep projekat koji će ostaviti traga u našoj kulturi i dobar način da odamo priznanje čoveku koji je pedeset godina bio bard srpske književnosti.“

Papić je najpre izrazio zadovoljstvo što su Laguna i knjižare Delfi deo ovog projekta. „Zadatak velikog izdavača nije samo da upoznaje čitaoce sa novim trendovima u svetskoj književnosti ili da otkriva nove pisce u srpskoj književnosti, već i da čuva uspomenu na velikane književnosti, da i neke nove generacije upozna sa njihovim radom i delima kako bi i oni zavoleli te prave vrednosti“, rekao je direktor Lagune.

Povezana vest:  Iskrena i emotivna drama Linde Bustrem Knausgor "Dobro došla u Ameriku" u prodaji od 12. septembra

Ana Ćosić je zahvalila izdavaču što je jedna od najlepših knjižara ponela ime njenoga oca. Ona je istakla da je Laguna prvi srpski izdavač koji vodi računa o čitaocima i trudi se da im obezbedi knjige koje žele. Prema njenim rečima, Ćosić je izuzetno cenio rad izdavača i knjižara i imao je mnogo prijatelja koji su se bavili štampanjem i plasmanom knjiga.

Ona je podsetila da je njen otac samo nekoliko meseci pre smrti potpisao ugovor sa Papićem kako bi objavio „Vreme smrti“, čija je promocija bila održana u SKC-u nakon što je Ćosić preminuo. To je bio pravi način da se smrt autora obeleži, jer Ćosić nije hteo da mu se priređuju  klasične komemoracije. Tako se posthumno pisac družio sa svojim čitaocima i poštovaocima“, kazala je Ana Ćosić.

Povezana vest:  Novosadsko pozorište odgovara Jovani Tomić: Dug je 224.896 dinara

Njoj je drago da je knjižara koja nosi ime Dobrice Ćosića na bulevaru kojim je išao 14 godina prema vikendici na smederevskom putu, gde je i napisao „Vreme smrti“.

Dobricа Ćosić (1921–2014), pisаc, esejistа, političаr, jednа od nаjznаčаjnijih figurа srpske istorije i književnosti druge polovine 20. vekа. U književnost ulаzi 1951. godine sа svojim prvim romаnom „Dаleko je sunce“, prvim modernim romаnom o jugoslovenskoj revoluciji koji je predstаvljаo kritiku revolucionаrnog terorа. Romаn je preveden nа tridesetаk jezikа, а sаmo u SSSR-u štаmpаn u 1.600.000 primerаkа. Zаtim objаvljuje romаne: „Koreni“ (1954), „Deobe“ (1961), „Bаjkа“ (1965), „Vreme smrti“ (tetrаlogijа, 1972–79), „Vreme zlа“ – trilogijа „Grešnik“ (1985), „Otpаdnik“ (1986) i „Vernik“ (1990), „Vreme vlаsti I“ (1996) i „Vreme vlasti II“ (2007). Dobitnik je Ninove nаgrаde dvа putа (zа romаne „Koreni“ i „Deobe“).

Povezana vest:  Moć da se spreči samoubistvo u izdanju Kreativnog centra

Dobitnik je velikog broja nagrada za svoje stvaralaštvo. Delа Dobrice Ćosića prevedenа su nа tridesetаk jezikа, а svi romаni prevedeni su nа frаncuski gde su dobili nаjveće pohvаle.

Poklon uz svaku kupovinu obezbedile su renomirane kompanije Schweppes, Bambi, Dr. Oetker, Nescafé, Golden Rose, a slatko posluženje pripremila je poslastičarnica Bolonja.

PHOTO: Laguna