Četvrti muzički festival „Boljšoj“ održaće od 15. do 17. jula na Mećavniku, uz podršku kompanije „Gasprom njeft“, najavili su danas na konferenciji za medije, osnivač festivala Emir Kusturica i Sanja Lubardić iz Gasprom njefta/NIS-a.

Kao i prethodnih godina, na festivalu će se učestvovati mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije a ove godine više od 100 će se takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku. O najboljima odlučiće žiri koji čine proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum, profesor Zoran Komadina i dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Ljiljana Nestorovska.

Ovogodišnji gosti festivala će biti Narek Haknazarajan, jermenski violončelista i pobednik najprestižnijeg svetskog muzičkog takmičenja „P. I. Čajkovski“, kao i naši proslavljeni umetnici, Zoran Todorović, tenor i Nemanja Radulović, violinista.  Svi posetioci Boljšoj festivala u večernjim satima, moći će da uživaju u pravom „vatrometu“ zvukova. Narek Haknazarajan u Srbiju dolazi posle nastupa u najistaknutijim koncertnim dvoranama među kojima su Koncertgebou u Amsterdamu, Sali Plejel u Parizu, Vigmor hola, Koncerthausa u Berlinu, Filharmonija iz Esena, Koncerthaus u Beču, Odži Hol u Tokiju, Karnegi hol, Džordan hol u Bostonu i mnogim drugim.

Povezana vest:  Balet "Gospoda Glembajevi" HNK večeras na sceni Narodnog pozorišta

Pored Haknazarajana, u revijalnom delu koncerte će održati i naši umetnici koji su danas među najpriznatijim svetskim muzičarima, tenor Zoran Todorović i violinista Nemanja Radulović.

Tenor Zoran Todorović prvi put će se predstaviti publici na Mećavniku. Kao međunarodno priznat lirski tenor (lirico spinto) nastupao je u vodećim pozorištima kao što su: Bavarska državna opera, Berlinska državna opera, Holandska opera, Kraljevska Opera La Mone u Briselu, Bečka državna opera, Opera San Francisko, Los Anđeles opera, Nemačka opera Berlin, pozorište Kapitol u Tuluzi, Opera iz Marseja, Semperoper u Drezdenu, Kraljevska kuća opere u Kovent Gardenu, Narodnom pozorištu u Tokiju i mnogim drugim.

Violinista Nemanja Radulović će nakon uspešnog prošlogodišnjeg nastupa na Boljšoj festivalu, ove godine pored večernjeg nastupa sa ansamblom Double Sense, održati i majstorsku radionicu sa takmičarima festivala.

Povezana vest:  Nesvakidašnja "Enciklopedija praistorijskih životinja" Dušana Krtolice u prodaji od 29. avgusta

Novina ovogodišnjeg festivala jeste upravo održavanje majstorskih kurseva, koje će mladim muzičarima pored Nemanje Radulović, održati i Zoran Todorović, Narek Haknazarajan kao i pijanista Jurij Rozum.

– U svetu se danas sve zasniva na kvantitetu, a mi insistiramo na kvalitetu – rekao je Kusturica. Veći deo života danas ne odvija u realnosti, nego u fikciji i potpuno je svejedno da li će na jednom trgu biti 300.000 ljudi ili će ih biti 300, jer posle toga, sve to dolazi u ruke sedme sile čiji rad se prenosi društvenim mrežama. – izjavio je osnivač festivala Boljšoj, Emir Kuturica, predstavljajući program.

“Podrškom ovom jedinstvenom muzičkom festivalu, “Gasprom njeft” kao jedan od najvećih investitora u Srbiji, osim u ekonomske projekte, ulaže i u razvoj kulturne saradnje Srbije i Rusije i pomaže jačanje istorijskih  veza dve zemlje. Boljšoj festival je deo programa “Rodni gradovi”, kojim kompanija “Gasprom njeft” nastoji da poboljša kvalitet života u regionima u kojima posluje. Cilj festivala je podrška mladim talentovanim muzičarima, koji kroz javne nastupe i učenje od velikana današnje muzičke scene, razvijaju svoj talenat i stiču afirmaciju u umetničkoj sferi. Za mnoge izvođače, Boljšoj festival je prva prilika da učestvuju u ovoj međunarodnoj muzičkoj manifestaciji “, izjavila je Sanja Lubardić, direktor Funkcije za odnose sa javnošću I komunikacije NIS-a.

Povezana vest:  Novi roman Gijoma Musoa "U jednom trenu" od 9. jula u Srbiji

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.  Pored toga, kompanija „Gasprom njeft“ na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.