Najveći evropski festival savremenog plesa počinje 14. jula u Beču i održava se na brojnim binama u gradu. Na otvaranju festivala desetočlani ansambl koreografkinje Marie Chouinard prikazaće svoj novi komad „Hieronymus Bosch: The Garden of Earthly Delights“. Ismael Ivo će sa čelistom Dimos-om Gourdaroulis-om posetiocima prirediti posebno solo-veče. Flamenko-ikona Israel Galvan nastupiće u pratnji benda. Svetski poznata grupa „Sankai Juku“ takođe će nastupiti u bečkom Volkstheater-u kao i trupa „Compagnie Rosas“ koreografkinje Anne Teresa De Keersmaeker i Wim Vandekeybusova munjevita trupa „Ultima Vez“.

Povezana vest:  Tenor Veilijan Vang iz Kine gostuje u Verdijevoj „Travijati“

Od ostalih događaja izdvajaju se izlet Iva Dimchev-a u svet opere, magična umetnost Xavier-a Le Roy-a kao i solo nastup kanadskog koreografa i umetnika Benoit Lachambre.

Austrijska plesna scena ove godine prikazuje isključivo premijere: među njima Chris Haring/ Liquid Loft, Florentina Holzinger i Michikazu Matsune. Jan Lauwers i „die Needcompany“ sa komadom „The Blind Poet“ nastupaju u finalnom delu festivala.

Povezana vest:  Noć knjige - 16. juna od 17 sati do ponoći!

Tokom 250 radionica svih plesnih pravaca vrhunski plesači će biti na raspolaganju početnicima, profesionalcima, deci, tinejdžerima kao i seniorima.

Festival traje do 14. avgusta.

PHOTO: Danny Willems