Jedan od najuzbudljivijih programa Festivala evropskog filma Palić trinaesti put predstavlja filmove savremenih, inventivnih autora čija dela imaju za cilj pomeranje granica filmske umetnosti.

U okviru programa ćemo videti novi film Žan Kristof Morisa i francuske umetničke grupe Psi Navare (Les Chiens du Navarre) “Apneja”, koji je predstavljen u programu Nedelja kritike na Kanskom festivalu ove godine. Film prati zaljubljeni trio koji pokušava da se snađe u moru izazova savremenog društva, ali se suočava sa ekonomskom i admistrativnom stvarnošću moderne Francuske. U potrazi za dahom slobode ovaj trio otkriva sav apsurd savremenog sveta. Na sličan način, istim apsurdom se bavi i kratki animirani “Scenografija” kultnog španskog animatora Alberta Vaskeza o tankoj liniji između jave i sna u ubrzanoj kolotečini stvarnog i fiktivnog života koji živimo.

Povezana vest:  Avantura “Putovanje 2: Tajanstveno ostrvo” stigla u bioskope

Gledaćemo i jedan od najnagrađivanijih dokumentaraca ove godine “Dead Slow Ahead” koji prati otuđenu posadu savremenog teretnog broda sastavljenu od ljudi sa svih krajeva planete u besciljnom traganju za konačnom destinacijom stvarajući zastrašujuću sliku sveta u kojoj čovek biva tretiran kao potrošna roba u službi kapitala. U takvom svetu borba za slobodu predstavlja imperativ i jedini spas ljudskom postojanju. Borba za umetničku slobodu grupe neoavangardnih umetnika na liniji Ljubljana, Zagreb, Novi Sad i Subotica tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka tema je dokumentarnog filma “Druga linija” Nenada Miloševića koja nam otkriva nastanak, procvat i zabranu savremene umetničke prakse okupljene oko Tribine mladih u Novom Sadu. Ista umetnička praksa je okosnica i Tolnaijevog srednjometražnog filma “Minotaur” prikazanog na festivalu u Roterdamu ove godine koji će na Paliću doživeti domaću premijeru. Za bolje razumevanje ova dva filma u saradnji sa Muzejom Savremene umetnosti u Novom Sadu i Savremenom galerijom Subotica predstavljamo izložbu (otvaranje: 18. jula u 19h) pod nazivom “Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma” koju nam je priredio kustos Nebojša Milenković na kojoj ćemo imati prilike da vidimo radove umetničkih grupa Kod i E) kod, Bosch & Bosch i drugih konceptualista sa ovih prostora.

Povezana vest:  Šta su braća rekla Liamu Hemsworthu?

Za slobodu umetničkog izražavanja se bore i akteri estonskog dokumentarca “Imrovizovano” koji prati grupe muzičara posvećene istraživanju samog zvuka kroz stvaranje muzike u trenutku, bez prethodnog pripremanja, muzike koja se izvodi jednom i nikada više. Za zatvaranje programa gledamo film “Beskrajna poezija” kultnog režisera, pesnika, pozorišnog reditelja, kreatora i scenariste kultnih Mebijusovih stripova Inkal i Metabaroni, ezoterika i tvorca Psihomagije, jednog i jedinstvenog Alehandra Hodorovskog. Hodorovski je ona veza između Bretona i nadrealizma, psihodeličnih revolucija ’60-ih i ’70-ih i savremenog doba u kojem stvara filmove sa jednakim ushićenjem. “Beskrajna poezija” je ta vezivna, objedinjujuća tačka programa Mladi duh Evrope koja upozorava da se osvojene slobode moraju braniti iznova, zauvek.

Povezana vest:  Najavljeni programi 24. filmskog festivala u Herceg Novom

Selekcija Mladi duh Evrope biće prikazana na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija, nedaleko od jezera Palić. Ulaz je besplatan. Filmovi se prikazuju svake večeri od 21.30h.

Predstojeći 23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.