U Kući Kralja Petra I u četvrtak, 4. avgusta, održana je promocija romana „Ogledi o ljubavi i slobodi“ Zorice Kuburović.

O knjizi su, pored autorke, govorili književni kritičar Nikola Marinković i pisac Dejan Lučić, dok su odlomke iz knjige čitali glumci Andreja Maričić i Nataša Balog.

Stihove jermonaha Romana Matjušina, koje je na srpski jezik prepevala Zorica Kuburović, izvela je Ana Ivanović sa sestrama, a omiljene pesme Zorice Kuburović izveli su Zoran Čalija i Nikola Marčeta na gitarama.

„Ogledi o ljubavi i slobodi“ je priča o ljubavi između mlade devojke i starijeg profesora filozofije, o njihovoj težnji za ličnom slobodom i preprekama ka zajedničkom životu.

Povezana vest:  POZORIŠNI KOMAD "OD RAJA DO BEZNJENICE" PREMIJERNO U BEOGRADU

Marinković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je ovaj njen najnoviji roman pročitao još u rukopisu i smatra da predstavlja iskorak u opusu ove iskusne književnice, kao i da je stvarno lek za svaku dušu. Prema oceni književnog kritičara, ovo delo zahteva radoznalijeg, strpljivijeg, obrazovanijeg čitaoca koji će prepoznati da je autorka bila pod uticajem velikih ruskih pisaca 19. veka, jer iz njega zrači strastvenost svojstvena Dostojevskom. „Ova velika i večita tema – ljubav – u osnovi je romana, jer je posmatrana iz svih uglova, od one muško-ženske do one prema životu, prirodi, Bogu“, nastavio je Marinković i upozorio čitaoce da ne očekuju neku sladunjavu priču, već misaonu koja će ih naterati da se duboko zamisle.

Povezana vest:  Luksuzno izdanje knjige „Mirisni vrt ljubavne slasti" od danas u prodaji

Dejan Lučić, koji se proslavio pišući špijunske romane i opisujući neke od globalnih zavera, došao je da govori o knjizi jer je smatrao da je takvu priču u biti lično doživeo i na sopstvenoj koži. Lučić je knjigu nazvao biblijom ljubavi i priručnikom za udvaranje sa čarobnim formulama koje su za sva vremena. Lučić je uveren da će ljubav trijumfovati uprkos sve modernijoj tehnologiji, jer onu iskonsku niko ne može da savlada. „Čitajte ovu knjigu jer knjiga o ljubavi stvara ljubav kod onih koji je nisu imali“, bila je njegova poruka.

Povezana vest:  Premijera plesne predstave BUĐENJE PROLEĆA

Autorka se poverila da je ovaj roman pisala tri decenije i da je imao dvadesetak verzija, tako da sada uopšte ne liči na onu koju je pisala u mladosti. Roman je posvetila svom pokojnom mužu Milošu Kuburoviću, koga je bezmerno volela. Njeni junaci su izmišljeni, ali svevremeni i univezalni, otelovljenje ljubavi i njene suštine.