Prva premijera u Malom pozorištu „Duško Radović“ u novoj sezoni je predstava za decu „Car je go!“,  koja će biti održana 23. septembra u 20 sati.

Predstava je namenjena mlađem osnovno školskom uzrastu i nastala je po motivima čuvene bajke „Carevo novo odelo“ H. K. Andersena. Režiju potpisuje Milica Kralj, originalni tekst Mila Mašović-Nikolić, scenu Milica Bajić-Đurov, kostim Vesna Teodosić a muziku Janja Lončar. U predstavi igraju Miloš Samolov, Damjan Kecojević, Bojan Lazarov, Ivana Adžić, Aleksandra Anđelković, Miloš Anđelković, Jelena Ćuruvija Đurica i Nenad Radović.

U oktobru mesecu, na Dan pozorišta, premijerno će biti izvedena predstava po tekstu Dušana Radovića „Kapetan Džon Piplfoks“, u režiji i adaptaciji Milorada Milinkovića.

Do kraja 2016. očekuje nas još jedna premijera, lutkarska predstava za decu po motivima pripovetke Ive Andrića ,,Aska i vuk“, u režiji Tatjane Stanković koja obrađuje temu vršnjačkog nasilja ali i predlaže moguće načine za prevazilaženje ovog problema.

Povezana vest:  S.A.R.S. predstavlja spot za pesmu „Pepeo“, premijerno na MTV kanalu

Malo pozorište će biti ovogodišnji domaćin „47. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije“, koji će se održati od 29. novembra do 1. decembra.

________________________________________

Mila Mašović-Nikolić

 

„CAR JE GO!“

Po motivima „Carevog novog odela“ H. K. Andersena

Pretpremijera: 22. septembar u 10.30

Premijera: 23. septembar u 20.00

Prva repriza: 24. septembar u 17.00

Preporučeni uzrast: 7+

Režija: Milica Kralj

Scena: Milica Bajić-Đurov

Kostim: Vesna Teodosić

Muzika: Janja Lončar

Scenski efekti: Tomislav Magi

Igraju:

Car ………………………………………….MILOŠ SAMOLOV

Andersen……………………………….DAMJAN KECOJEVIĆ

Vojvoda Orden……………………………….BOJAN LAZAROV

Karamela……………………………………………IVANA ADžIĆ

Brka………………………….ALEKSANDRA ANĐELKOVIĆ

Pobrk…………………………………MILOŠ ANĐELKOVIĆ

Četka………………………….JELENA ĆURUVIJA ĐURICA

Njuškalo……………………………………..NENAD RADOVIĆ

O PREDSTAVI

Hans Kristijan Andersen : „Uzimam život i stvaram od njega bajku!“

Andersen se smatra kraljem autorske bajke. Autorska bajka u suštini prikazuje sliku sveta koja nije uobičajena u tradicionalnoj bajci. Ona prikazuje ozbiljnu sliku sveta. I onda se taj ozbiljan sadržaj parodira, razgrađuje humorom… Takođe, autorska bajka je bajka koja problematizuje kraj. Prepoznajući i usvajajući odlike autorske bajke, Mila Mašović  po motivima  Andersenovog  Carevog novog  odela napisala je originalni dramski tekst. Kako nije reč o klasičnoj bajci, nije reč ni o klasičnom dvoru ili klasičnoj epohi. U svetu Miline bajke, žive neodoljivi (anti) junaci, komično i bolno nedorasli bilo čemu ozbiljnom. Žive u jednom carstvu nekulture, a pošto ne poznaju pozorište i umetnost, njihovo se carstvo izgubilo sa mape sveta. I  da jedan siromašni umetnik bez publike nije odlučio da se sa njima poigra uz pomoć mašte, zanata i lepote, niko za te čudne ljude i cara apsolutistu nikad ne bi čuo.

Povezana vest:  “BORG I McENROE” OD 21.SEPTEMBRA U BIOSKOPIMA!

Andersenova bajka  štampana je u aprilu 1837. godine, ova Milina,  u aprilu 2016. Neka nam je na radost!

Milica Kralj, rediteljka

O DRAMI „CAR JE GO!“

Ovaj dramski tekst nastao je po motivima Andersenove bajke iz 19. veka. Strukturalno gledano Andersenovo „Carevo novo odelo“ mnogo je bliže šaljivoj priči, nego bajci. Glupost kod Andersena postaje momenat fantastičnog, poprima nestvarne razmere i zbog toga njegova priča gubi vezu sa realizmom i u žanrovskom smislu postaje bajka. Upravo ovo je čini jako srodnom avangardnoj književnosti, tačnije pozorištu apsurda s početka 20. veka. Dok sam pisala komad inspirisan Andersenovim sižeom imala sam snažan osećaj da na neki način pišem omaž Žarijevom „Kralju Ibiju“, samo za decu. U tom smislu svi likovi su pomereni, komični i apsurdni, a svaka sličnost sa stvarnošću posledica je moći umetnosti da nam saopštava opštu večnu istinu o manjkavosti ljudske prirode – taštini, naivnosti, nesposobnosti, prepredenosti i strahu od istine.

Povezana vest:  Objavljen strip Družina Dardaneli

Mila Mašović-Nikolić, dramska spisateljica