Predstava “Rodoljupci”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, osvojila je Nagradu „Zlatna maska“ dnevnog lista „Oslobođenje“ za najbolju predstavu u celini na 56. Internacionalnom teatarskom festivalu „MESS“ u Sarajevu.

Komad je odigran 7. oktobra na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, u okviru Glavnog programa.

Na ovogodišnjem MESS-u, od 30. septembra do 9. oktobra, u okviru Glavnog programa izvedeno je 19 predstava iz 16 država. Osnovne teme selektovanih predstava odnosile su se na propitivanje porodice i politike u ekstremnim i aktuelnim društvenim okolnostima.

Povezana vest:  Izložba "Živeo Život" od 8. maja u Novom Sadu

Festival je osnovan 1960. godine i pripada redu jednog od najstarijih u ovom delu Evrope. U početku je bio koncipiran kao smotra jugoslovenskih pozorišta sa gostovanjima najzanimljivijih svetskih eksperimentalnih predstava tog vremena.

MESS je danas koncipiran sa posebnim entuzijazmom i posvećenošću sa ciljem da privuče nove generacije u pozorište, pa dobija potpuno novu strukturu publike, uspevajući da održi i staru. Iz godine u godinu program festivala raste kvalitativno i kvantitativno okupljajući najeminentnija pozorišna imena regiona.

Povezana vest:  Dvorski kompleks se ponovo otvara za turističke obilaske u 2010.