„Art and Popcorn“ i „Fame Solutions“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, organizovaće sezonu baleta i opere u bioskopima širom Srbije, pod nazivom „Plesni dijalozi i opera gala na velikom platnu“.

U cilju razvoja publike, a naročito mladih, osmišljen je program koji sadrži devet baleta i sedam opera, koji će biti prikazani u periodu od oktobra do maja sledeće godine.

Program predstavalja svojevrsnu retrospektivu iz pomenutih domena scenskog stvaralaštva, a uključuje velika izvođenja koja publika sa ovih prostora nije imala priliku da vidi, saopštili su organizatori.

Projektu su se priključili beogradski bioskopi „Fontana“ i „Art bioskop“ u Kolarcu, bioskop „Arena Novi Sad“, „Eurocinema“ u Subotici, Dom kulture Čačak i Leskovački kulturni centar Projekat je okupio i mnoge viđenije umetnike sa naših prostora.

Povezana vest:  Sutra „Bura“ iz Metropolitena u bioskopima „Cineplexx“ i „Vilin Grad“

„Nema ničeg novog u umetnikovoj želji da se njegova umetnost, pa bila i ‘elitna’, kao što su opera i balet, prezentuje odnosno izvodi pred što većim auditorijumom. Prikazivanje velikih operskih predstava u bioskopskim salama širom sveta više nije trend, već standardni deo kulturne ponude svih većih gradova. Ova praksa odškrinula je vrata sveta, nekada dostupnog samo odabranima, široj publici“, rekla je primadona Dragana del Monako.

Publika će imati priliku da uživa u operama velikih evropskih kuća kao sto su Licej iz Berselone i Pariska Opera, ali i u grandioznim festivalskim produkcijama – „Trubadur“ iz Salcsburga u kom pevaju Ana Netrebko i Plasido Domingo i očaravajućoj „Madam Baterflaj“ sa festivala u antičkom teatru u Taormini.

Projekat sadrži programe renomiranih baletskih kuća i trupa, poput Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga i San Francisko Baleta.

Povezana vest:  ”Polarna svetlost” Aleksandre Stratimirović u Singapuru

Predviđena je selekcija predstava trupe Ser Metjua Borna među kojima je višestruko nagrađivano „Labudovo jezero“ u 3D.

„Umetnička igra, specifičan i kompleksan vid kulturne delatnosti, bitan je činilac kulture, civilizacije i obrazovanja jednog društva. U tom smislu potrebno je odmah uočiti vredan i bitan doprinos programa ‘Plesni dijalozi i opera gala na velikom platnu’ našoj scensko-muzičkoj i obrazovnoj kulturi, zbog čega ovaj projekat zaslužuje punu pažnju publike i kontinuiranu podršku naših institucija kulture“, rekla je Ivana Milovanović, predsednik Beogradske sekcije CID-UNESKO i osnivač i glavni urednik časopisa za umetničku igru „Orchestra“.

Publika će moći da pogleda i balet „Krcko Oraščić“ Marijinskog teatra za najmlađe, prvi balet u 3D koji će biti prikazan u Srbiji, dok ćje ljubitelji opere u 3D-u gledati „Aidu“ iz Verone.

Povezana vest:  Razgovor Ješe Denegrija i Raše Todosijevića u pratećem programu izložbe „Sutra je ponedeljak“

„Nije nerealno da je ovaj format današnjim generacijama mnogo tehnološki bliži jer se njihove navike i standardi kada su u pitanju digitalne tehnologije drastično razlikuju od onih koje ima klasična baletska publika, ali u svakom slučaju ova praksa osavremenila je doživljaj i učinila balet i igru zanimljivijim mlađima, i upravo u tome leži najveći kvalitet ove globalizacije – podmlađivanje i obnova publike“, smatra Milan Gromilić, koreograf i prvak baleta Pozorišta na Terazijama.

Otvaranje sezone počinje 26. oktobra u bioskopu „Fontana“ prikazivanjem baleta „Bajadera“ čuvenog Marijinski teatra iz Sankt Petersburga pod dirigentskom palicom Valerija Georgijev, po mnogima jednom od najbojih izvođenja partiture Petra Iljiča Čajkovskog.