U Laguninoj knjižari Delfi SKC u sredu 29. septembra predstavljen je integralni koncept suvenira Narodne biblioteke Srbije, u okviru projekta Biblioteka van biblioteke.

Govorili su v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo, osnivač i direktor Lagune Dejan Papić i autor koncepta i dizajna suvenira NBS Nađa Stojković Jovanović.

Kolekcije bukmarkera, notesa, cegera, ešarpi, slagalica, magneta koje su trenutno dostupne u Laguninim i Delfi knjižarama, najvećem knjižarskom lancu u ovom delu Evrope, deo su stalne kolekcije suvenira NBS. Korišćeni su motivi iz:

– Zbirke rukopisne knjige (fragment iz „Sintagme Matije Vlastara“ iz Prizrenskog rukopisa Dušanovog zakonodavstva)

– Zbirke stare i retke štampane knjige (fragment iz „Kaligrafije“ Zaharija Orfelina)

– Kartografske zbirke (karta Typus Orbis Terrarum iz čuvenog atlasa Atlas minor Gerarda Merkatora)

„Mislim da je kultura kolektivni projekat i zahvalio bih Dejanu Papiću što nas je od početka podržao i imao razumevanja jer ovo ipak predstavlja viši nivo socijalne odgovornosti, promocija kulture kroz predmete koji predstavljaju najstariju ustanovu kulture u Srbiji“, istakao je Pištalo i dodao: „Mi afirmišemo našu tradiciju i ovo podneblje na ovaj način, a sada svaka knjižara postaje galerija zahvaljujući najvažnijem lancu knjižara u zemlji – Laguni i Delfi knjižarama. Mi nismo u ’kuli od slonove kosti’, ne volim mistifikaciju u kulturi, zašto ne bismo išli prema svojim čitaocima. Mislim da većina stvari mogu da se komuniciraju, a ovo je dobar primer.“

Povezana vest:  "Brit-Mari je bila tu" novi roman Frederika Bakmana

Izdavačka kuća Laguna i Delfi knjižare više od 20 godina istrajavaju u svojoj misiji promovisanja kulture objavljivanjem najvažnijih književnih dela domaćih i svetskih autora, kroz ediciju „Savremenice“ i ponovnim objavljivanjem klasika domaće i svetske književnosti.

„Zaista nije trebalo mnogo razmišljanja da se prihvati jedna ovakva saradnja“, istakao je Dejan Papić i dodao: „Pre svega zahvaljujem kolegama iz Narodne biblioteke Srbije što su u knjižarskom lancu Laguna i Delfi prepoznali svog partnera. Potrudićemo se sa naše strane da opravdamo ovo poverenje i da pokušamo da ove predivne predmete i suvenire predstavimo što širem krugu posetilaca naših knjižara. Siguran sam da će i komercijalni efekat biti vidljiv za Narodnu biblioteku Srbije jer zašto se ova institucija ne bi bavila i komercijalnim stvarima i u isto vreme sačuvala kulturno nasleđe do kojeg nam je toliko stalo.“

Povezana vest:  Mikser festival i Fakultet primenjenih umetnosti raspisuju konkurs "Black Box"

Integralni koncept suvenira, planiran kao organizovani sistem informacija o kulturnoj baštini, predstavlja vizuelno i logički usklađenu, prepoznatljivu celinu sa poštovanjem specifičnosti svih zbirki, kao i svakog eksponata pojedinačno.

Autorka koncepta i dizajna suvenira NBS Nađa Stojković Jovanović je istkla da i pored toga što suveniri NBS postoje skoro čitavu deceniju, tek sada bivaju vidljiviji i dostupni širem krugu ljudi: „Ideja je da se predstave sve zbirke Narodne biblioteke Srbije kroz suvenire, da se nauči, vidi, oseti koliko imamo veliki kulturni potencijal, što do sada nije bilo prepoznato.“

Povezana vest:  Naša "Paklena pomorandža" - roman Vladana Matijevića "Van kontrole"

Pištalo se na kraju osvrnuo i na dobru praksu u svetu koja povezuje javni i privatni sektor i nudi brojne beneficije za one koji ulažu u kulturu i promovišu je.

„Poslovni ljudi u Americi ne plaćaju porez kad ulažu u kulturu. To je odlično rešenje i za nas. Zašto ne biste imali tu spregu između privatnog i javnog koja je najprirodnija sprega da se omogući ljudima da pomažu kulturu a da budu oslobođeni od poreza.“

Osim funkcije prezentacije i edukacije (različitih ciljnih grupa na različitim nivoima), ovi suveniri obuhvataju i više funkcija kulturnog turizma (turizam baštine, umetnički turizam i sve popularniji kreativni turizam) i predstavljaju vodič na putovanju kroz fondove Narodne biblioteke Srbije, kao i početak dokumentovanja adekvatnih kulturnih događaja na ovakav način.

PHOTO: Mateja Stanisavljević/ATA Images