U petak 10. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je izložba Preventivni mir Mikelanđela Pistoleta. Postavljena na dva sprata Muzeja, izložba ima za cilj da pruži pregled više od šezdeset godina prakse ovog najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas.  Na otvaranju prisutnima su se obratili Marijana Kolarić, direktorka MSU, Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, Roberto Čikota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije.

Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustoskinja izložbe, u svom govoru je istakla: “U svetlu društveno angažovanih umetničkih praksi, ličnost i delo Mikelanđela Pistoleta zauzima posebno i istaknuto mesto. Kao jedan od glavnih protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Mikelanđelo Pistoleto od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju”.

“Mikelanđelo Pistoleto je jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih umetnika. Stoga je velika čast što možemo da ga ugostimo u Beogradu na izložbi koja će nam omogućiti da ojačamo već jaku kulturnu vezu između Italije i Srbije i da kroz umetnost razmislimo o ovom delikatnom istorijskom trenutku za mir i bezbednost u Evropi “, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori. „Mogućnost da ugostimo jedno Pistoletovo delo u ambasadi – dodao je Gori – velika je čast za inicijativu „Birčaninova@100“, koju smo organizovali povodom obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade Ambasade u Birčaninovoj ulici”.

Povezana vest:  Vulkanov sajam knjiga u Delta Cityju

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu istakao je: „Za Institut predstavlja veliku čast to što učestvuje u organizaciji izložbe „Preventivni mir“ maestra Pistoleta jer se radi o događaju koji ima snažan simbolički, umetnički i kulturni značaj: to je najbolji način da se promoviše italijanska kultura u Srbiji. Veoma sam zadovoljan ovom saradnjom sa Muzejom savremene umetnosti i Fondacijom Pistoleto – Cittadellarte“.

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na otvaranju izložbe Mikelanđela Pistoleta „Preventivni mir“ u Muzeju savremene umetnosti da „ako umetnost uvek govori univerzalnim jezikom, ona najbolje progovara u delima umetnika kao što je Pistoleto, koji se upravo jezikom umetnosti bori za univerzalne vrednosti humanosti i kreativnosti“.

„Posebno mi je drago što je uvaženi maestro Pistoleto naš stari gost, odnosno ovo je njegov treći po redu boravak u Beogradu, ali je ovo njegova prva velika i jedna od najznačajnijih samostalnih izložbi u našoj zemlji“, rekao je Selaković i izrazio zadovoljstvo što je Pistoleto, neposredno pred svečano otvaranje izložbe, evocirao uspomene na vreme nakon otvaranja zgrade Muzeja savremene umetnosti 2017. godine i udelio Beogradu jedan divan kompliment rekavši šta joj se to sve dogodilo u prethodnih 55 godina otkako je ovde bio prvi put.

Ministar kulture je naglasio da ne čudi što je Pistoleto baš iz zemlje čija kultura od Starog veka do danas predstavlja jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih izraza ljudske kulture uopšte i da je za Republiku Srbiju zato kulturna saradnja sa Republikom Italijom jedan od apsolutnih prioriteta kada govorimo i o polju kulture.

Povezana vest:  Svi naslovi popularne psihologije po jedinstvenim cenama, od 24. do 30. aprila samo na www.vulkani.rs

Na konferenciji za medije održanoj na dan otvaranja izložbe, umetnik Mikelanđelo Pistoleto je o nazivu izložbe rekao: “Kako možemo da stvorimo preventivni mir? Po prirodi smo agresivni, kao životinje. Velika životinja jede malu kako bi preživela. Ali mi smo ljudska bića i ne bi trebalo da budemo predatori prema drugim ljudskim bićima. Velike imperije bi trebalo da se organizuju tako da kreiraju mir za sve. Međutim, ispostavlja se da se u takvoj imperiji uvek nalazi veliki lav koji jede svoju decu. Zašto sva ova deca ginu – kako bi neki vladar napunio svoj stomak. To je situacija u kojoj smo danas. Zbog toga moramo da prihvatimo da smo po prirodi agresivni, ali da nam naša inteligencija omogućava da budemo inventivni, da stvorimo nešto što do sada nije postojalo.  Mir mora biti stvoren. Priroda ne stvara mir, već agresiju. Mir je kulturološki proizvod”.

Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledalaVeneru od krpaMinus objekte, Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru. Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna

Povezana vest:  "Magično popodne" 19. januara premijerno u Ateljeu 212

Glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta Arte Povera, Mikelanđelo Pistoleto (rođen u Bieli 1933. godine), od kada stupa na umetničku scenu 60-tih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, koristeći umetnost kao alatku za odgovornu društvenu transformaciju.

Posetioci su pozvani da dožive estetsko i kontemplativno iskustvo u okviru kojeg se mnoga egzistencijalna i društvena pitanja aktualizuju kroz suprotstavljene vrednosti: stvarno i virtuelno, materijalno i duhovno, težina i lakoća svakodnevnih predmeta, njihova lepota i ružnoća, sve u nameri da se ukaže na dublji smisao stvari i udahne život novom i mogućem.

Za izložbu u Beogradu, uz  ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu,  Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol Trećeg raja u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja – 145 godina italijansko – srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Izložba je otvorena do 10. septembra 2024. godine.

Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić, a asistentkinja Kristina Armuš.

Foto: R.Z./ATA Images