SANUU galeriji SANU retrospektivna izložba Koke Jankovića

 

Izložba skulptura i crteža akademika Nikole Koke Jankovića koja će sutra biti otvorena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) predstavljaće retropsektivu višedecenijskog rada tog umetnika koja će predstaviti četvrtinu njegovog bogatog stvaralačkog opusa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u galeriji SANU.

Publika će imati priliku da vidi 120 skulptura i njegove crteže na 25 tabli, počev od onih prvih zabeleženih u rodnom Kragujevcu, pre dolaska na beogradsku likovnu akademiju. Izložba je podeljena na tematske celine: spomeničku skulpturu, portrete, skulpture ratnika, po kojima je posebno poznat, a posebna celina posvećena je kragujevačkom oktobru.

Povezana vest:  Roman "Rovinjska vrata" Ivane - Vonke Prokić u knjižarama od 20. juna

Janković, koji se smatra jednim od najboljih autora spomeničke skulpture, čiji je najbolji reprezent skulptura Borisa Kidriča, jedna od njenih najboljih primeraka ne samo na prostorima Balkana, i danas u 84. godini govori sa elanom o svom „poslu“.

Umetnik koga kolege smatraju dekonstruktivcem, jer je kao poznati perfekcionista stvarajući mnogo rušio, kaže da nije često izlagao zato što „ne radi tako brzo“.

Povezana vest:  Novi roman Nore Roberts u izdanju "Vulkana"

Ne baš na radost svoga oca, kao dečak počeo je da se zanima za crtanje, a kada je video sugrađanina Srbu Pavkovića kako vaja uzeo je glinu u ruke i tako je još ratne 1943. godine nastala njegova prva skulptura, lik njegovog druga iz školske klupe.

Posle je sve išlo svojim tokom-upisao se na Aklademiju likovnih umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i posle specijaliziraio u klasi profesora Sretena Stojanovića. Na Akademiji je ostao da predaje i to mu je, kako priznaje, dalo privilegovan položaj jer je živeo od plate i zato mogao da se bavi vajanjem po svom osećaju, ne praveći ustupke.

Povezana vest:  Počele probe drame „Lutka sa kreveta broj 21” u režiji Egona Savina – premijera u oktobru na Sceni „Raša Plaović”

Komentarišući današnje vreme on kaže da je sada jedino važno da si prepoznatljiv, da imaš veliki format i količina urađenog. „Ima toliko loših spomenika da je to uvredljivo“, napomenuo je Janković, ne želevši da ukaže imenom na takve primere.

Izložba akademika Jankovića u galeriji SANU biće otvorena do 22. avgusta.