blizanci_peskirevic2Dela braće Peškirević u Muzeju Vojvodine

 

Jedini blizanci ikada zabeleženi u istoriji umetnosti, Slobodan i Vladimir Peškirević, predstaviće se od sutra izložbom likovnih radova u Muzeju Vojvodine i ovo je njihovo treće predstavljanje u Srbiji za godinu dana.

Prvi put su se predstavili beogradskoj publici velikom izložbom u Pedagoškom muzeju septembra 2009, koja je izazvala veliko interesovanje publike, a tokom maja ove godine u Galeriji Studentskog kulturnog centra Beograda.

Povezana vest:  Uprkos lošem vremenu istraživači oduševili Srbiju!

Glavna tema im je ženska lepota – aktovi i portreti, tema koju smatraju neiscrpnom. U međunarodnim likovnim krugovima poznati su kao slikari svetskog džet-seta, kako žena, tako i političara. Pozirali su im Karla Bruni-Sarkozi, Kejt Mos, Monika Beluči, Naomi Kembel, Žak Širak, Bil Klinton i drugi.

Braća Peškirević su jedini slikari blizanci ikada zabeleženi u svetskoj istoriji umetnosti, ali ne samo po tome što odvojeno stvaraju, već što ponekada istovremeno slikaju jednu sliku – u četiri ruke.

Povezana vest:  Izložba Bojana Radojčića: "Dečak koji se udavio u suzama" od petka, 10. februara do nedelje, 26. Februara, DOB Galerija

Peškirevići (48) su rođeni u Beogradu, u trećoj godini su sa porodicom otišli u Alžir gde su živeli do svoje 12 godine, a zatim su se odselili u Pariz u kome i danas žive i rade.

Diplomirali su na pariskoj Akademiji lepih umetnosti, odsek slikarstvo i vajarstvo, a do sada su svoja dela izlagali na brojnim grupnim i samostalnim izložbama širom sveta.

Povezana vest:  „Kaleidoskop kulture“: Naredne sedmice dve premijere u SNP-u

Izlagali su u Njujorku, Ženevi, Parizu, a u novembru ove godine imaće veliku izložbu u u Muzeju moderne umetnosti u Pekingu.

Izložbu u Novom Sadu, koja će trajati do 24. jula, otvoriće zamenik ministra za dijasporu Predrag Tojić.