pozoriste_maskeKsenija Radulović selektor 56. Sterijinog pozorja

 

Teatrolog iz Beograda Ksenija Radulović imenovana je za umetničkog direktora i selektora narednog, 56. Sterijinog pozorja, koje će se vratiti nekadašnjem konceptu favorizovanja domaćih dramskih dela, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Odluka o izboru novog selektora i konceptu festivala doneta je na današnjoj sednici Upravnog odbora Sterijinog pozorja, koji je u potpunosti prihvatio predloge Umetničkog veća, s poznatim rediteljem Dejanom Mijačem na čelu.

Povezana vest:  Kad ljubav zamiriše i ostavi trag - akcija kojoj je teško odoleti

-Uvažili smo glas stručne javnosti, koji je imao određene primedbe na prethodne festivale. U tom cilju smo, 31. maja, formirali Veće kao savetodavno telo Direkcije Pozorja i njegovog Upravnog odbora – istakao je vršilac dužnosti direktora Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović.

Prema rečima portarola Umetničkog veća i nekadašnjeg selektora Ivana Medenice, Sterijino pozorje će u punom smislu te reči biti festival nacionalne drame i pozorišta, što znači da se njegov takmičarski program sastoji od domaćih i stranih predstava rađenih po domaćem tekstu i domaćih predstava rađenih po stranom tekstu.

Povezana vest:  Roman o slobodi u 20. veku - "Svaki dan u godini 1" Uvea Jonzona u prodaji od 12. septembra

-U takmičarskom delu će ubuduće biti sedam do najviše devet predstava, umesto 17 koliko ih je bilo lane, s tim da najmanje tri treba da budu praizvedbe. Novina je i što će sama Direkcija Pozorja stimulisati praizvedbe, a po mogućnosti u njima i finansijski učestvovati – rekao je Medenica.

Festivali će ponovo imati samo jednog selektora, koji će biti autohton u odlučivanju, ali i preuzimanju odgovornosti, s tim da će moći da bira više saradnika.

Povezana vest:  IZLOŽBA CRTEŽA NIKOLE RADOSAVLJEVIĆA WHEN THE WORLD WAS YOUNG

-U pratećem, netakmičarskom programu će ostati Međunarodna selekcija `Krugovi`, pa makar i samo s dve predstave, ali vrhunskog kvaliteta – istakao je portparol.

Naredno Sterijino pozorje održaće se od 26. maja do 4. juna 2011. godine.