Effektschmiede, nemački kolektiv koji je gigantske Tesline kaleme kreirao specijalno za turneju benda Metallica, po Kanadi i Meksiku 2013. godine, dolazi na jubilarni Festival nauke.

Effektschmiede se uz pomoć fizičkih fenomena igra sa vatrom i vodom, voltažom i energijom, popularišu Tesline eksperimente a na jubilarni Festival nauke dolaze sa postavkom koja se bavi indukcijom i frekvencijom, pa će posetioci dobiti jedinstvenu priliku da se poigraju sa indukcijom, zasviraju na cuvenom Teslinom kalemu, ili pak izmere koliko struje imaju u sebi.

Effektschmiede su samo jedni od fantastičnih gostiju iz inostranstva koji će ulepšati jubilej koji Festival nauke ove godine slavi i to  zabavnim postavkama, šou-programima i eksperimentima u toku četiri festivalska dana – od 15. do 18. decembra u halama 3, 3A i 11, na Beogradskom sajmu.

Iako vatru prati glas da se sa njom ne treba igrati, ekipa naučnog AHHAA Centra iz Estonije prelazi sve granice i idu korak dalje izvodeći svoje neverovatne, vatrene eksperimente za čistu desetku! Naučno-fantastična bina Festivala nauke poslednjih godina donosi u Beograd spektakularne naučne šou programe koji na jedinstven, zanimljiv i neretko eksplozivan način objašnjavaju posetiocima brojne naučne procese, reakcije i izazove. Posebne simpatije publike pobrao je AHHAA teatar, koji se ove godine vraća na festival sa novom postavkom dostojnom jubilarnog Festivala nauke pod nazivom „Hemija vatre“. Pored eksperimenata sa plamenima različitih boja, kako sami kažu, samo jedan eksperiment koji zovu „kiša vatre“, čini da ljudi zaneme pred lepotom vatre!

Povezana vest:  Prvi put na srpskom - "Memoari kralja Milana" u prodaji od 10. avgusta

„Mnogo mi nedostaje burek i jedva čekam da ga smažem ponovo“, kaže kroz osmeh Fabien Dekamp, član francuskog naučnog tima „Les Atomes Crochus“ koji ovog decembra stiže u Beograd. Kako najprostije napraviti raketu, od materijala koje svako od nas može priuštiti? Odgovor, na krilima nauke, pravo iz Francuske stiže ovog decembra na beogradski Festival nauke.

Neobična kuća eksperimenata koja se zove Hiša eksperimentov, stiže ovog decembra iz Ljubljane, a slovenačka ekipa ovom prilikom predstaviće se naučnim šou programom „Zvukologija“. ”Moj kolega, koji je bio na festivalu prošle godine, rekao mi je da je to bilo sjajno iskustvo i da se dobro zabavio. Radujem se što ću ove godine ja biti deo događaja“, kaže naučna demonstratorka Sara Kebe koja će na Festivalu nauke sve zainteresovane posetioce, između ostalog, naučiti i kako da naprave obou od slamčice.

Povezana vest:  Završnica trilogije "Vreme zla" Dobrice Ćosića u prodaji od 5. juna

Na zahtev publike, iz Austrije pravo na jubilarni Festival nauke vraća se Cirkus Luminesenz sa novim, nezaboravnim zvučnim i svetlosnim instalacijama. Posetioci će dobiti priliku da preuzmu dirigentsku palicu i zaplešu kroz laserske zrake, stvarajući tako jedinstvenu muziku i autentično vizuelno šarenilo.

Nakon spektakularnih šou programa koje je ekipa sa Lund univerziteta izvela u Beogradu, publika nije bila sigurna da li iza svega toga stoje mađioničari ili naučnici. U pitanju su ipak „samo“ naučnici, i to oni koji dolaze sa severa našeg kontinenta, pravo iz Švedske. Članovi tima Univerziteta Lund i sami su bili oduševljeni reakcijom publike na beogradskom Festivalu nauke, pa su sa zadovoljstvom prihvatili da se posle tri godine vrate sa unapređenim „Velikim fizičko-naučnim laserskim šouom”

Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanje manifestacije, karte će moći da se kupe na Beogradskom sajmu.

Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A i 11.  Doplatna ulaznica potrebna je samo za fizičko-laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, po ceni od 100,00 dinara i kupovaće se na blagajni na licu mesta. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz. Prva dva dana Festivala nauke, četvrtak i petak, namenjeni su prvenstveno za školske posete, dok su subota i nedelja porodični dani.

Povezana vest:  Tri performansa i filmska projekcija na otvaranju 20. Bijenala umetnosti u Pančevu

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veći značaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode.

Deveti Festival nauke, za četiri dana, posetilo je 28.000 ljudi, od kojih  se više od 20.000 učenika, iz 350 osnovnih i srednjih škola, uz pomoć nauke zabavljalo zajedno sa 600 naučnih demonstratora i naučnika dokazujući da uz pomoć nauke čuda mogu biti svuda.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Budućnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija.  Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Beogradski sajam i Grafix.