Već nekoliko godina u glavnom gradu Austrije gradske biblioteke imaju svoj virtuelni sektor. Na adresi www.virtuellebuecherei.wien.at građani mogu preko download-a da iznajme više od 40.000 digitalnih medija. Korisnici imaju pristup virtuelnoj biblioteci 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji a digitalna literatura može da se downloaduje i da se koristi na kompjuteru, e-book-čitaču ili mp3-plejeru.

Povezana vest:  „Dioklecijan" Ivana Ivanjija u izdanju Lagune od petka u prodaji

Od eBooks-knjiga čitaoci imaju na raspolaganju romane, krimi-romane, naučnu fantastiku, stručnu literaturu, savetnike, knjige o poslu i karijeri, kompjuterima i internetu, tu su vodiči za putovanja, pomoćne knjige za učenike.

Kod audio-knjiga (eAudio) u ponudi su beletristika i stručna literatura, kursevi jezika. Takođe u digitalnoj verziji postoje i časopisi i novine (ePapers):

Za iznajmljivanje literature potrebno je imati važeću člansku kartu i kompjuter sa internet-vezom. Odabrani e-medij iz ponude se memoriše na kompjuter a „vraćanje“ se odvija automatski. Nakon isteka roka korišćenja e-medij više ne može da se otvori i mogu ga koristiti drugi članovi.

Povezana vest:  Tarik Ali gost Beograda

PHOTO: Pressefoto Votava/ PID