kosaNa otvaranju Grada teatra, 10. jula, „Kosa“ Ateljea 212

 

Ovogodišnji 24. festival Grad teatar u Budvi, pod motom „Zarad umetnosti“, svečano će biti otvoren u subotu, 10. jula, na Gradskom trgu ispred hotela „Avala“ u Budvi, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u direkciji festivala.

Početak festivala označiće kultna predstava „Kosa“, beogradskog Ataljea 212 u režiji Kokana Mladenovića, rekao je vršilac dužnosti direktora Grada teatra Merin Smailagić.

Povezana vest:  Pozorišni festival amatera od 11. do 18. aprila u Loznici

On je kazao da će, kao i svake godine, festival imati četiri celine: dramski, muzički, likovni i književni program, te da će ljubitelji umetnosti biti u prilici da vide značajn umetnička ostvarenja.

Od 27 pozorišnih predstava koje će biti prikazane, Smailagić je, pored „Kose“, naveo mjuzikl „Glorija“, po tekstu hrvatskog pisca Ranka Marinkovića, kao koprodukcija beogradskog Pozorišta na Terazijama i festivala Grad teatar.

Povezana vest:  Nagrada „Pečat vremena" ovenčala roman „Jedro nade" Nikole Malovića

Takođe i predstavu „Zvijezda je rođena“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Cigani lete u nebo“ beogradskog Pozorišta na Terazijama, „Švabicu“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i „Žabu“ u izvođenju Kamernog teatra „55“ iz Sarajeva.

U okviru likovnog programa, biće otvorena tri izložbe, dok će na Trgu pesnika nastupati poznata imena iz sveta literature, kazao je Smailagić.

Muzički program festivala obeležiće izvođenje koncerata povodom 200. godišnjice rođenja velikih kompozitora Roberta Šumana i Frederika Šopena, a njihova dela izvodiće Vesna Đokić i Grana Đikanović.

Povezana vest:  MAU za sve, svi u MAU: Besplatan program za penzionere Muzeja afričke umetnosti u Beogradu

Centralna manifestacija muzičkog programs biće trodnevni program posvećen poznatom džez trubaču, rano preminulom Budvaninu Nikoli – – Mimu Mitroviću. Tim povodom biće priređeni koncerti na kojima će nastupiti džez muzičari Stjepko Gut, Boško Gojković, Lazar Tošić, Milorad – Šule Jovović i drugi.