Izdavačka kuća Areté nastavlja da predstavlja nove književne naslove. Izašla je iz štampe knjiga Rimska književnost, Od rane Republike do Avgusta Đ. B. Kontea, istinsko kapitalno delo. Ovo izdanje pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu za kapitalna i vredna dela.

Svaka istorija, pa tako i istorija književnosti, budući da smešta događaje i likove u narativni niz, obavezno mora biti priča. U slučaju istorije književnosti, događaji i činjenice o kojima će se pripovedati jesu životi i književni programi autora, njihovo grupisanje u škole, njihovi uzajamni tematski i formalni uticaji, stalno javljanje novih retorskih odlika, pored tradicionalnih, kao i mesta pojedinačnih tekstova u sistemu žanrova. Takva priča mora imati autore koji igraju vodeću ulogu, oživljavaju čitave epizode kulture i druge, čija je uloga samo ograničena.

Povezana vest:  Knjiga koju će sva deca želeti da imaju – Slikovna enciklopedija: Životinje

Postoji samo jedan način na koji sadašnji tumač može da dokuči vrednost i značenje antičke književnosti, a to je upravo da zaboravi na činjenicu da se ona naziva klasičnom – što je pojam koji uljuljkuje savremenog čitaoca u zabludu da joj je lako pristupiti. Samo ako uzimamo u obzir različitost antičke kulture, imaćemo šanse da pouzdano rekonstruišemo očekivanja publike za koju su tekstovi helenske i rimske književnosti prvobitno pisani.

Povezana vest:  Potpisan ugovor između Lagune i Dušana Kovačevića

Inicijativa izdavačke kuće Areté, da prevede na srpski jezik moju knjigu Rimska književnost, postaje čin apsolutno pažnje vredan, koji vas može približiti nekim osnovnim tekstovima čije upoznavanje služi otvaranju uma i što svrsishodnijem načinu razmišljanja o mnogim univerzalnim problemima ljudskog postojanja. Želim vam dobro i plodonosno čitanje, te da to bude samo prvi korak ka što boljem upoznavanju latinskih pisaca.

Đan Bjađo Konte

Ovo je jedna od najsveobuhvatnijih istorija rimske književnosti, koja nije samo pregled rodova i vrsta, kao i istorijskog toka rimske književnosti, već pre svega pokušaj da se savremenim metodima odredi stvarni život najvažnijih književnih oblika koji su odredili lik rimske književnosti. Polazeći od činjenice da razvoj literature nije linearni proces, Konte pravi živu istoriju pisanja na latinskom, u kojoj se najvažniji autori i njihova dela nalaze u organskom odnosu. Ova knjiga vrlo je pogodna kao udžbenik u 21. veku, jer korespondira sa računarskom svešću mlađih čitalaca pre svega i dočarava im rimsku književnost po sistemu lejera koji padajući u određena doba, na određena mesta i u odrećene krugove pisaca, vrše razgranati i često neočekivani uticaj i razvoj.

Aleksandar Gatalica

Povezana vest:  Jubilarno, trideseto izdanje romana Deca zla Miodraga Majića u tvrdom povezu