U utorak 29. avgusta pisac Dušan Kovačević potpisao je ugovor sa Lagunom o izdavanju svojih izabranih dela. Dejan Papić, direktor Lagune, izrazio je zadovoljstvo što će se u novom izdanju naći najznačajnije pozorišne drame i nekoliko proznih knjiga našeg velikog pisca. Prema ugovoru, u narednih nekoliko godina Laguna će objaviti šest knjiga Kovačevićevih drama, knjigu satirične proze „Dvadeset srpskih podela“, romane „Bila jednom jedna zemlja“ i „Meda peva bluz“ i jednu knjigu autobiografskog karaktera.

Povezana vest:  Međunarodni festival autorske monodrame u petak u Beogradu

Najznačajniji srpski dramski pisac uz Branislava Nušića, Kovačević je poznat i domaćoj i stranoj publici najviše po svojim dramskim delima „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan III“, „Sabirni centar“, „Balkanski špijun“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Klaustrofobična komedija“, „Profesionalac“, „Urnebesna tragedija“, „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“ i dr. Za svoje drame dobio je četiri Sterijine nagrade, dve nagrade „Branko Ćopić“, Oktobarsku nagradu grada Beograda, nagrade „Joakim Vujić“, „Marin Držić“, „Miloš Crnjanski“, nagradu Grada teatra Budve i dr.

Povezana vest:  Nagrada Narodne biblioteke Srbije 'Vladan Desnica' uručena piscu Dejanu Aleksiću

Napisao je više TV i filmskih scenarija i za njih dobio najprestižnija domaća i međunarodna priznanja: dve Zlatne arene u Puli za „Balkanskog špijuna“ i „Sabirni centar“, Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu za najbolji scenario za „Podzemlje“, nagradu za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Montrealu za „Balkanskog špijuna“ i nagradu FIPRESCI međunarodnog žirija kritike za „Profesionalca“, a film „Ko to tamo peva“, po njegovom scenariju, proglašen je za najbolji domaći film u drugoj polovini XX veka.

Povezana vest:  Sudski slučajevi koji su potresli Srbiju - knjiga "Pod pritiskom" Vladimira Vučinića

Drame Dušana Kovačevića igrane su u više od 80 stranih pozorišta i prevedene na preko 20 stranih jezika.

Prva od deset knjiga Kovačevićevih izabranih dela, zbirka satiričnih tekstova „Dvadeset srpskih podela“, biće objavljena do ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.