U nedelju, 20. septembra u Dečjem pozorištu Subotica, je otvoreno dvadeset sedmo izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 24. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 11 predstava ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Na svečanom otvaranju se festivalskoj publici obratio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je naročito istakao kontinuitet održavanja festivala čak i u vreme pandemije korona virusa: „Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti”, rekao je Bakić i zaključio: “Okosnicu programa ove godine činiće dečja pozorišta iz Srbije, što će biti prilika da se osnaže i domaće umetničke veze i oživi domaća scena pozorišta za decu”.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, istakla je da vrlo lako biti na njenoj funkciji, uzevši u obzir da je Subotica trenutno jedan od vodećih kulturnih centara u zemlji. „Najveća radost je stvarati za decu. Ona nam vraćaju ono iskonsko detinje u nama, da budemo dovoljno maštoviti iako smo odrasli. A mi zauzvrat moramo voditi brigu o njima. Deca su najviše trpela tokom čitave ove pandemije. Možda su je i najviše proživela, u nedostatku onoga što čini detinjstvo. Ponosna sam što smo danas u prilici da im to detinjstvo omogućimo, da nastave da uživaju u ovim divnim predstavama koje su pravljene isključivo za njih”.

Povezana vest:  Knjiga Elif Šafak "10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu" tema Laguninog književnog kluba

Direktor festivala i selektor glavnog programa Zoran Đerić uručio je nagradu Mali princ ovogodišnjem laureatu Vladimiru Andriću, koji se prilikom prijema velikog priznanja osvrnuo na svoje profesionalne početke: „Ja sam se sa lutkama sreo slučajno. Bio sam student režije kada je sve to zakuvao Duško Radović, koji me je „uvalio” da režiram prvu dramu namenjenu deci i mladima, kad sam imao 20 godina. A posle toga i prvu seriju, koja je bila lutkarska”. Rezimirajući svoju karijeru, Andrić je dodao: „Imao sam sreću da se bavim onim što mi je i zanat, i što mi je više od hobija – moja jedina prava zabava. Primio sam više nagrada, ali ova mi se izdvaja zato što sam jedan od poklonika Antoana De Sent Egziperija, tate Malog princa”.

Povezana vest:  Sanjari u Teatru Bojan Stupica nakon gostovanja u Beču

Festival je ove godine prvi put dodelio Posthumnu nagradu za život posvećen stvaralaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću, a nagradu je u njegovo ime primila Milica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka Niš, koja se zahvalila i dodala: „Verujem da nas Zoran gleda odozgo, maše i zahvaljuje”.

U programu svečane  ceremonije nastupili su Dečiji hor „Emanuil“ iz Subotice predvođen dirigentkinjom Anastasijom Stokin, najmlađa folklorna grupa OKUD „Mladost” iz Subotice, i Arsa sa Marsa. Dobitnik nagrade Mali princ iz inostranstva je bugarski reditelj Slavčo Malenov.

Prvog dana festivala otvorena je i izložba posvećena Vladimiru Andriću, dobitniku nagrade Mali princ, u foajeu Dečjeg pozorišta Subotica. Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica i izvršni producent festivala, tom prilikom je rekao: „Zahvaljujem se RTS-u, bez čije pomoći ne bismo uspeli ni ovaj materijal da pronađemo i prikažemo. Tu su odlomci iz čuvenog serijala za decu „Šumske zavrzlame“, fotografije iz bogatog radnog opusa Vladimira Andrića. Bilo je izuzetno teško prikupiti građu, i zahvaljujem se gospodinu Andriću koji nam je pomogao da ih pronađemo što više“.

Povezana vest:  „Travijata“ u bioskopu „Cineplexx“

Glavni program je otvoren izvođenjem slovenačke predstave „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta Nebo,  u Narodnom pozorištu „Jadran”.

Drugog festivalskog dana, u glavnom programu će uživo biti izvedene predstave „Crvenkapa” pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina (Dečje pozorište Subotica, 17h) i „Guliver” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda (Narodno pozorište Subotica – scena Jadran u 18h). U bioskopu Eurocinema u 16h biće prikazan snimak predstave „Kraljica boja” pozorišta Fauerblau iz Austrije. U pratećem programu održaće se promocija knjige “Savršen darmar” Vladimira Andrića (9:30, OŠ „Miroslav Antić” Palić) i otvaranje Studentske izložbe festivalskog plakata, u 14h u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš”.