Na američkom literarnom nebu pojavila se nova zvezda LIli Rajt koja je svojim debitantskim romanom „Ples sa tigrom“, koji se može svrstati u avanturistički žanr, privukla pažnju i publike i kritike.

Radnja ovog dela odvija se u svetu iliegalnih lovaca na drevne artefakte i njihovu, ne manje, ilegalnu trgovinu.

Autorka se jednu deceniju bavila novinarstrvom i postigla je zapaženi uspeh, ali onda se odlučila da upiše magistarske studije kreativnog pisanja dokumentarne proze na čuvenom njujorškom univerzitetu Kolumbija.

Povezana vest:  Ruski uzbunjivač na doping suspendovan na četiri godine

Kada je završila usavršavanje, odlučila je da prihvati ponudu da predaje na univerzitetu.. Uporedo je pisala tekstove za najuglednije američke dnevnike i nedeljnike a objavila je i memoarsko-putopisnu knjigu o svom putovanju duž istočne obale SAD od krajnjeg severa do Floride.

Ovo delo je „Vašington post“ uvrstio na listu najboljih letnjih knjiga.

Predajući budućim novinarima, kako da pišu dokumentarnu prozu odlučila je da se oproba i kao pisac fikcije i tako se odlučila da napiše roman „Ples sa tigrom“. Na pisanje debitantske fikcije utrošila je čak pet godina, jer je, kako priznaje, napisala 30 vezija dok nije bila zadovoljna ali barem je odmah našla izdavaca i knjiga je dobila pozitivne kritike.

Povezana vest:  Ipak zajedno u Noći knjige od 14. do 18. decembra - Hitovi domaće i strane književnosti!

Glavna junakinja je 30-godišnja Ana Remzi istoričarka umetnosti čiji je otac vlasnik najveće zbirke meksičnik ritualnih maski na svetu.

Njegov ugled je poljuljalo nekoliko eksponata za koje se ispostavilo da su bili falsifikati. Ćerka odlučuje da dođe u posed navodno, posmrtne maske poslednjeg vladara Acteka Montezume i tako povrati ugled ocu i njegovoj zbirci. Ovaj basnoslovno vredni artefakt našao je jedan ilegalni lovac na antikvitete , inače veliki zavisnik od droge . Narkobosovi takođe nisu imuni na antičke dragocenosti i tako Ana upada u meksičko podzemlje i mora da se dovija da ne bude likvidirana.

Povezana vest:  Snežana Radojičić se družila sa čitaocima u knjižari Delfi u SKC-u

Ovo je „Lagunin“ vratolomni ulazak u svet umetnosti, falsifikata, trgovine drogom koji se čita u jednom dahu.