Jedna od najvećih južnoslovenskih Vikipedija – Vikipedija na srpskom jeziku 16. februara obeležava 14 godina od nastanka. Od skromnih početaka, ali sa velikim entuzijazmom, urednici ove jezičke verzije onlajn viki enciklopedije su do danas napisali više od 345 hiljada članaka. Vikimedija Srbije obeležiće ovaj rođendan u petak, 17. februara, od 18 sati, u kancelariji u Dečanskoj br. 4.

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine, kada je preveden veći deo glavne strane sa engleskog jezika, a potom napisan i prvi članak. Samo tri godine kasnije imala je 100 hiljada članaka. Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno. Ovu enciklopediju je do danas uređivalo skoro 200 hiljada registrovanih korisnika, a danas je aktivno oko hiljadu urednika. Više od 27 hiljada multimedijalnih datoteka je postavljeno za potrebe ilustracije članaka.

Povezana vest:  Alnari: Najtraženiji naslovi ove jeseni

Vikimedija Srbije svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju Vikipedije kroz brojne programe i projekte: organizovanjem nagradnih takmičenja u pisanju članaka, kroz obrazovni program (pisanje seminarskih radova na Vikipediji, akreditovani seminari za nastavnike, EduViki kampovi za studente), radionice uređivanja Vikipedije, uređivačke maratone, godišnje i mikro grantove…

Obeležavanjem 14 godina od nastanka Vikipedije na srpskom jeziku proslavljaju se i svi uspešni projekti, partnerstva, ali i dugogodišnja okupljanja i druženja Vikipedijanaca proistekla iz stvaranja baze slobodnog znanja. Od osnivanja do danas, urednici Vikipedije su se redovno sastajali, a proslavom 14. rođendana Vikipedije na srpskom jeziku stvaraoci ove obrazovne riznice okupiće se 291. put.

Povezana vest:  POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA ADA MALL