promocija knjige Prava istorija sveta

Nezaboravna promocija knjige „Prava istorija sveta“ autora portala Njuz.net

Zabavna, duhovita, pametna i originalna knjiga „Prava istorija sveta“ autora portala Njuz.net predstavljena je u petak, 22. januara u Mikser hausu pred mnogobrojnom publikom.

Gužva je bila i na bini jer su pored stalne osmočlane postave Njuz.neta – Marko Dražić, Nenad Milosavljević, Miroslav Vujović, Viktor Marković, Darko Crnogorac, Dejan Nikolić, Bojan Savić i Bane Grković – specijalni gosti bili novinar Dragoljub Draža Petrović, istoričar Predrag J. Marković i novinar Zoran Kesić.

Zamerke Draže Petrovića odnosile su se na cenzuru i autocenzuru, pošto je čuveni novinar primetio da se „u knjizi ne pominje ‘neko’, ali zato zezaju sirotog Mojsija“. U jednom trenutku je ipak ublažio kritiku, možda zato što se pregovara o njegovom transferu u ekipu Njuz.neta, „ako se bude imalo dovoljno sredstava da ga otkupe od Danasa, Al Džazire, Lepote i zdravlja“.

Povezana vest:  MoMA: Prva izložba Pikasovih skulptura posle 50 godina

Istoričar Predrag J. Marković došao je na promociju knjige „Prava istorija sveta“ samo da bi izrazio svoje ogorčenje zbog ove knjige. Njega je duboko uznemirio uspeh njuzovaca s obzirom na to da je čitav svoj život potrošio na učenje, proučavanje, sedenje u biblioteci, čak je i zaprosio prvu bibliotekarku koju je upoznao, a koja se srećom udala za njega.

Zoran Kesić je objasnio da je njegova emisija „24 minuta“ često nastajala na marginama pripreme ove knjige. Saznali smo koliko je replika, duhovitih osvrta i analiza izostalo iz emisije samo zato što su njuzovci morali da pišu svoje tekstove. Pošto su svi u publici shvatili da Kesić nije ni upola duhovit kao njuzovci, usledilo je njihovo više nego skromno obraćanje publici, u kojoj je sedeo i ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za roman godine Dragan Velikić.

Povezana vest:  Izvinjenje i sankcije zbog prekida baleta "Bajadera"

Nenad Milosavljević (tvorac vesti iz naslova) objasnio je da je sve počelo kao prijateljska igra, da bi se danas pretvorilo u posao koji vole da rade. Vesti koje je većina pročitala, ali koje nikada neće biti „bajate“, veoma su pažljivo i dobro upakovane u knjigu, a veliku zaslugu ima, naravno, izdavač Laguna.

Srećom, Zoran Kesić je izabrao najbolji mogući način predstavljanja svojih saradnika i prijatelja, pa je prelistavao knjigu i podsetio na neke vesti, kao na primer onu da je „Mojsije obećao Jevrejima da će im biti bolje za dve, najviše dve i po godine“, ili da je „počela izgradnja Atlantide na vodi“, ali i na vesti iz sveta, „Marko Polo doneo majice iz Kine“ i da „Sulejman Veličanstveni jedva čeka da vidi šta će da se desi u sledećoj sezoni njegove vladavine“…

Povezana vest:  Otvorena izložba Eme Bregović „Don’t Worry” u Bioskopu Balkan

Posle predstavljanja knjige njuzovci su potpisivali oduševljenim posetiocima njihove primerke „Prave istorije sveta“.