Knjiga „Srpski viteški kod” Marka Aleksića u izdanju „Lagune“, je prva je naučno utemeljena rekonstrukcija vremena u kojem se razvijao viteški sistem vrednosti u Srbiji.

Knjiga je uzbudljiva priča o nastanku i prirodi viteštva u Evropi i putevima kojima je nov etički kodeks dopirao do nas.

Autor otkriva mnoštvo do sada nepoznatih detalja o boravku prvih krstaških ratnika na srpskom dvoru, prisustvu naših ljudi u Jerusalimskom kraljevstvu, uticaju tek nastalih viteških redova na srpsku vlastelu, poseti Svetog Save Sionu koja je ostavila trajne posledice na našu vitešku tradiciju.

Povezana vest:  Knjiga Božja čestica uskoro u prodaji

Na osnovu sačuvanih istorijskih izvora u knjizi se detaljno opisuju viteški turniri priređeni po uzoru na evropske, protumačena je simbolika grbova, detaljno je opisana viteška oprema i običaji koji su se negovali na dvorovima naših vladara i vlastele.

U knjizi se mogu naći imena i sudbine prvih poznatih vitezova u Srbiji, produbiti znanja o pripadnosti legendarnih srpskih vladara i vojskovo?a, delovanju vite?kih redova, a iz dubina prošlosti izranjaju i zaboravljene ljubavne priče, saznanja o ženama vitezovima, predstavama koje je narod imao o junacima u blještavim oklopima.

Povezana vest:  Roman "Ja, Aleksija" dobitnik nagrade dečije kritike „Dositejevo pero”

Raspričano, dinamično i faktografski bogato predstavljen je život u srednjem veku i jasno se može videti kako je viteški kodeks duboko usađen u identitet evropskih nacija, pa time i u na?, i kako bez njegovog tumačenja nije moguće spoznati sve dimenzije epohalnih nacionalnih događaja – od Kosovskog boja, preko ustanka protiv Turaka do oslobodilaekih ratova u 19. veku.

Povezana vest:  Od petka, 12. septembra u prodaji knjiga „Stefan Dečanski" Luke Mičete

Marko Aleksić je objavio brojne naučne radove o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije. Održao je predavanja u institucijama kulture širom Srbije. Poslednjih nekoliko godina je predavae u Istraživačkoj stanici Petnica. Kao stručni konsultant ili predavač sarađuje sa muzejima, fakultetima, vojnim, bezbednosnim i kulturnim organizacijama i viteškim družinama koje neguju srednđevekovnu tradiciju.