kalemegdanKandidatura Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020

 

Delegacija Odbora za kandidaturu Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine i predstavnici grada Peruđe potpisali su pismo podrške tog italijanskog grada za kandidaturu Beograda, saopštio je Odbor.

Pismo su potpisali predsednik odbora Aleksandar Peković i gradonačelnik Peruđe Vladimiro Bočali, a tokom ovog meseca delegacija Odbora je posetila i Sarajevo, LJubljanu, Zagreb, Maribor i Banja Luku i sa predstavnicima tih gradova razgovarala o njihovoj podršci Beogradu.

Član odbora Marko Maršićanin rekao je Beti da aplikacija za kandidaturu za evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu, treba da se podnese do 1. decembra ove godine i da je za podnošenje kandidature potrebno ispuniti određenu proceduru.

Prema njegovim rečima, proces kandidature ima komplikovanu proceduru koju čini niz koraka koje treba preduzeti i Beograd je već dosta toga uradio, ali ipak se svakom gradu dozvoljava da na svoj način izvede aplikaciju i sam osmisli i prikaže zašto baš taj grad treba da dobije titulu.

Povezana vest:  Otvoren naučni skup posvećen Meši Selimoviću

-Svaki grad nosi neku posebnost i svaki grad se trudi da postane nosilac ove titule na različitim principima, a mi se trudimo da iskoristimo dosadašnja iskustva gradova nosilaca i da prikupimo što veću podršku gradova iz regiona i Evrope – rekao je on.

Evropska komisija će tokom 2011. godine doneti odluku ko će dobiti titulu evropske prestonice kulture za 2020. godinu.

Maršićević je istakao da je jedan od uslova da gradovi koji se kandiduju budu u zemljama članicama Evropske unije, ali da poslednjih godina u tom smislu ima izuzetaka, kao što je Istanbul, koji je evropska prestonica kulture za 2010. godinu.

-Ukoliko dobijemo tu titulu, ona će svakako značajno doprineti kulturnom i ekonomskom razvoju ne samo Beograda, već i cele zemlje. Svi gradovi koji su do sada bili evropska prestonica kulture, doživeli su velike pozitivne transformacije – rekao je on.

Povezana vest:  Zoran Đerić: Dečja pozorišta se više ne bave samo bajkama, već i aktuelnim svakodnevnim temama

Prema njegovim rečima, kultura u Beogradu je prilično uspavana i kandidatura pruža mogućost da u narednih 10 godina krene razvoj ne samo kutlure Beograda već i cele Srbije, kao i da se motivišu kulturne institucije i pojednici da se razvijaju i da se privuku sredstva za razvoj kulture.

Maršićanin je istakao da činjenica da Narodni muzej u Beogradu ne radi, neće biti problem za podnošenje kandidature, ali da je jedan od ciljeva ovog projekta upravo da se lakše reši ne samo problem sa Narodnim muzejom već i svim ostalim kulturnim institucijama.

-Beograd svakako zaslužuje titulu evropske prestonice kulture, budući da je naš grad bio na neki način centar kulture i u bivšoj državi i važno je da imamo interakciju sa gradovima iz bivših jugoslovenskih republika, ali i regiona i ostatka Evrope. Zato mi ovo leto koristimo da posetimo što više gradova i obezbedimo što veću podršku ovom projektu – rekao je on.

Povezana vest:  Izložba INSPIRISANI ITALIJOM, dela iz XVII, XVIII i XIX veka, od 30. oktobra u Beogradu

Titula evropske prestonice kulture se dobija na period od godinu dana i smatra se najprestižnijom manifestacijom u oblasti kulture. Titulu svake godine nose dva grada, ali poslednjih godina je taj broj povećan na tri evropska grada.

Titulu evropske prestonice kulture ove godine nose Istanbul (Turska), Pečuj (Mađarska) i Esen (Nemačka). Evropske prestonice kulture za 2011. godinu biće Turku (Finska) i Talin (Estonija), 2012. godine Gimaraješ (Portugalija) i Maribor (Slovenija).

Evropska komisija je odlučila da 2013. godine tu titulu nose Marselj- Provansa (Francuska) i Kosice (Slovačka), dok će 2014. godine to biti Umeo (Švedska) i Riga (Letonija).

U periodu od 2015. do 2019. godine za sada su odabrane samo zemlje iz kojih će biti izabrani gradovi koji će nositi tu titulu i to su: za 2015. godinu Belgija i Češka, za 2016. Španija i Poljska, za 2017. Danska i Kipar, za 2018. Holandija i Malta, a za 2019. godinu Italija i Bugarska.