mesa_selimovic_citatiOtvoren naučni skup posvećen Meši Selimoviću

 

Naučni skup posvećen stotoj godišnjici od rođenja književnika Meše Selimovića (1910-1982) otvoren je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Dvodnevni skup otvorio je predsednik SANU Nikola Hajdin, koji je istakao da je delo Meše Selimovića ugrađeno u temelje čitave moderne književnosti i kulture na balkanskim prostorima.

-Kada se iz Sarajeva preselio u Beograd, svoj književni testament predao je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i tu naglasio smisao svoje dvojne duhovne i moralne pripadnosti – rekao je Hajdin i dodao da je ideja skupa da doprinese shvatanju Selimovića kao „spone bosanske i srpske književnosti.

O životu i radu Meše Selimovića u uvodnom delu konferencije govorili su i književnici i akademici Dobrica Ćosić i Matija Bećković, a otvaranju skupa pristustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, ministri prosvete i kulture i drugi zvaničnici.

Povezana vest:  Koncert finske muzike u Skupštini grada Beograda

Akademik Ćosić istakao je da je Meša Selimović bio „čovek široke književne kulture i iskrenog jugoslovenskog i srpskog uverenja“, kao i da je bio „pisac evropskih manira i antititovskog duha“.

Ćosić je podsetio da je Meša Selimović pred smrt ostavio Akademiji testament u kojem navodi da njegovo književno delo pripada srpskom narodu, odnosno jeziku Vuka Karadžića, Sime Matavulja, Petra Kočića, Ive Andrića i drugih velikih stvaralaca.

-Lakoća kojom se formulisao i održavao na paučini jezika, aforistika i logika koju je demonstrirao svedočili su o jednom bogomdanom daru, bez drugih uverenja osim vere u umetnost – rekao je Matija Bećković.

Povezana vest:  Predstava „Anika i njena vremena“ Srpskog narodnog pozorišta večeras u Aleksincu

Prema njegovim rečima, nijedan profesor kog je znao nije „ni tako govorio ni tako izgledao ni tako istupao i suvereno vladao starim i najnovijim književnim izumima, znanjima i uvidima“ kao Meša Selimović.

Mehmed Meša Selimović rođen je 1910. godine u Tuzli. Diplomirao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1934.

Prve dve godine rata živeo je u Tuzli, gde je bio uhapšen zbog saradnje s Narodnim oslobodilačkim pokretom, a u maju 1943. prešao je na oslobođenu teritoriju, postao član Komunističke partije Jugoslavije i Agitprop-a za istočnu Bosnu.

Godine 1944. prešao je u Beograd, gde je obavljao značajne političke i kulturne funkcije. Od 1947. živeo je u Sarajevu i radio kao profesor Više pedagoške škole, docent Filozofskog fakulteta, umetnički direktor „Bosna filma“, direktor Drame Narodnog pozorišta, glavni urednik Izdavačkog preduzeća „Svjetlost“.

Povezana vest:  Sutra otvaranje 4. BUDI-ja

Biran je za predsednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU.

Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije NIN-ova (1967), Goranova (1967), Njegoševa (1967) i druge.

Posle prve knjige, zbirke pripovedaka „Prva četa“ (1950), s temom iz NOB-a, objavljuje roman „Tišine“ (1961). Sledi zbirka pripovedaka „Tuđa zemlja“ (1962) i kratki poetski roman „Magla i mjesečina“ (1965).

Roman „Derviš i smrt“ (1966) kritika je odmah oduševljeno pozdravila kao izuzetno delo.

Napisao je i romane „Tvrđava“ (1970), „Ostrvo“ (1974), zatim dela „Đevojka crvene kose“, „Pisci, mišljenja i razgovori“, „Za i protiv Vuka“, „Krug“ i „Sjećanja“.