Noc-muzeja-2010_nm_largeViše od 70 lokacija otvoreno u beogradskoj Noći muzeja

 

U beogradskoj „Noći muzeja“, 15. maja od 18 časova do dva sata posle ponoći, biće otvoreno više od 70 kulturnih ustanova, najavili su danas organizatori te manifestacije.

Program manifestacije biće raspoređen u sedam zona, u kojima će posetioci moći da saznaju nešto novo iz savremene umetnosti, slikarstva, istorije, modne industrije, filma, arhitekture i drugih oblasti, saopšteno je iz Umetničko-produkcijske grupe „Noć muzeja“.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom jeziku knjiga „Maktub" Paula Koelja od 4. septembra u prodaji

Biće priređena izložba o istoriji i razvoju tetoviranja – na Novom Zelandu, u Japanu i Africi, kao i u Evropi, zatim postavka plakata za frizerske radnje u Africi, izložba lutaka kojima su se igrali devojčice i dečaci od 19. veka do danas.

Posetioci će, takođe, imati jedinstvenu priliku da sparinguju sa svetskom šampionkom u džudou, da provere formu s vicešampionkom sveta u fitnesu, da dodirnu medalju s prvih Olimpijskih igara nove ere, reket Miloša Crnjanskog, štafetnu palicu najbrže „bele“ štafete na svetu.

Povezana vest:  ZOOTEKA - lutkarski mjuzikl za decu premijerno 21. septembra u Pozorištu lutaka PINOKIO

Najavljena je i izložba o čuvanju novca u Srbiji, zatim postavka o proizvodima u trgovinskim radnjama, zanatskim radionicama i apotekama u prvoj polovini 20. veka, a posetioci će moći da prošetaju i kroz famozni Plavi voz i kroz muzejski voz „Romantika“.

U baštama muzeja za dobro raspoloženje brojnih posetilaca pobrinuće se bendovi i di-džejevi: „Intruder“, „Zemlja gruva“, „Inje“, „Sevdah bejbi“, „Horkestar“ i drugi.

Povezana vest:  Predstvava "Viza" Vide Ognjenović na sceni "Raša Plaović"

Pokrovitelj sedme „Noći muzeja“ je Skupština grada Beograda. „Noć muzeja“ ove godine je podržalo 48 gradova u Srbiji.