Promocija knjige „Tri cunamija ili Evropa je ranjena“ Blagoja Grahovca održana je u ponedeljak, 22. maja u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi su govorili: Milenko Vasović, novinar lista Danas, književnik Balša Brković, prof. dr Nebojša Kolarić, politikolog Dritan Abazović i autor Blagoje Grahovac.

Posle „Glasova iz gluve sobe“ i „Banditosa ili Ubica država“, general Blagoje Grahovac je napisao novu knjigu u izdanju Lagune i tako završio trilogiju o ratnim i posleratnim vremenima na ovim prostorima.

„Tri cunamija ili Evropa je ranjena“ sadrži polemičku i uzbudljivu priču o savremenoj srpskoj istoriji, o razlozima vođenja svetske geopolitike i ekonomije. Autor otkriva do sada nepoznate događaje, i komparativno-analitičkim pristupom prikazuje društvene i političke procese na širim prostorima i u različitim periodima novije istorije.

Milenko Vasović, novinar lista Danas, istakao je da Blagoje Grahovac kao dobar analitičar uočava problem, a na osnovu bogatog vojnog i životnog iskustva nudi i rešenje problema u kojem se mi kao društvo nalazimo. „Njegove knjige su neka vrsta mentalne higijene društva. Njihovo čitanje vraća nadu, vraća osećaj za dobrotu i čast, otklanja nedoumice i  čini da se čestit svet vraća u normalu“, smatra Vasović.

Povezana vest:  Dogovori sa Nikitom Mihalkovim o gostovanju u Narodnom pozorištu u Beogradu

Književnik Balša Brković je naglasio kako je posebna vrednost ove knjige u tome što autor, drugačije od mnogih analitičara, otkriva uzroke naše društvene, ekonomske i političke stvarnosti, te upućuje na moguća rešenja kako da naš prostor u budućnosti postane štit u odbrani Evrope od društvenih cunamija koji joj ozbiljno prete.

„Grahovac i piše svoje knjige da bi misleći ljudi tražili odgovore na najteža pitanja savremenosti“, ističe Brković, i dodaje da je u stvari reč o odbrani Evrope, ali ne samo kao političkog projekta već kao duhovnog stanja, što je prema njegovom mišljenju mnogo važnije.

Povezana vest:  Urušio se deo krova Neronove palate u Rimu

Prof. dr Nebojša Kolarić smatra da višedimenzionalnost  knjige „Tri cunamija ili Evropa je ranjena“ ne dopušta laku primenu uobičajenih analitičkih alatki. „Knjiga se sastoji iz mnoštva tekstova koje možete i posebno čitati, jer je svaki tekst priča za sebe, a kad sve pročitate shvatite da se jedini izlaz Evrope iz sadašnjih problema nalazi u prijateljstvu i pomirenju“, zaključio je Kolarić.

Politikolog Dritan Abazović predstavio je knjigu Blagoja Grahovca kao dobro svedočanstvo o vremenu i prostoru u kojem živimo i kao značajan podsticaj političarima da stvarnost počnu da sagledavaju i tumače iz znatno širih i dubljih perspektiva. „Ne možemo da izađemo iz velikog geopolitičkog vrtloga u kojem se nalazimo, ali možemo da se u okviru njega borimo za prave vrednosti i dobre vrednosne principe“, zaključio je Abazović.

Povezana vest:  Humanitarno veče Akademije Edukativa u Gvarneriusu

Autor knjige Blagoje Grahovac zaključio je da razbijači Jugoslavije drže vlast u svim bivšim jugoslovenskim republikama i da zato još nema odgovora na pitanje kako je i zašto razbijena Jugoslavija i dodao da bez odgovora na to pitanje nema rešenja za situaciju u kojoj se danas nalaze postjugoslovenska društva.

Prema njegovoj oceni, Evropa je ugrožena neoliberalizmom koji se sve više ispoljava kao fašizam, a ranjavaju je i organizovani kriminal, korupcija i religijski fanatizam. Balkan može pomoći Evropi. Balkan je kroz istoriju bio izvorište problema za Evropu, ali sada može da postane njen štit, smatra Grahovac, ističući da osnovu tog štita treba iskovati u srpsko-hrvatskom i srpsko-albanskom prijateljstvu.

Knjigu „Tri cunamija ili Evropa je ranjena“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.