U ponedeljak, 4. decembra, u 19.00 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, održaće se operski koncert pod nazivom „Kraljice Belkanta“, koji predstavlja omaž Jeni Lind, Adelini Pati i Kristini Nilson de Kasa Miranda, operskim divama XIX veka. Ove godine se ujedno obeležava i 180. godišnjica rođenja Adeline Pati i Kristine Nilson de Kasa Miranda.

Na koncertu pod pokroviteljstvom Ambasade Švedske u Beogradu, nastupiće soprani Biljana Stafanson i Ljiljana Milovanović Jovanović, u pratnji pijaniste Milivoja Veljića i uz učešće Ane Ćirice u ulozi naratora. Program koncerta obuhvata kompozicije Belinija, Verdija, Donicetija, Gunoa, Tomasa, Lind, Pati, Koena, Gobera i Godfrija.

Povezana vest:  Laguna na 27. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu

Soprane Biljanu Stafanson i Ljiljanu Milovanović Jovanović muzička javnost pamti kao sestre bliznakinje vunderkinde – sestre Milovanović. Debitovale su na radiju u svojoj četvrtoj godini, a sa svojih devet godina na televiziji, duetom iz Mocartove „Čarobne frule“. Sa samo trinaest godina objavile su svoj debitantski album. Diplomirale su i magistrirale na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Zahvaljujući stipendiji Vlade Italije specijalizirale su opersku umetnost na Muzičkom konzervatorijumu „Luiđi Kerubini“ u Firenci. Nastupale su u prestižnim koncertnim dvoranama i teatrima u svetu i učestvovale su na brojnim muzičkim festivalima i manifestacijama u Srbiji i van nje. Dobitnice su značajnih nagrada i priznanja i nastupile su pred švedskim kraljem Karlom XVI Gustafom i kraljicom Silvijom. Njihovo izvođenje karakteriše belkanto sa visokim registrom tipičnim za „voci belliniane“. Realizovale su cd i video izdanja u saradnji sa diskografskim produkcijskim kućama PGP-RTS (Srbija) i DUX Recording Producers (Poljska). Njihov disk „Kraljevska muzika dinastije Bernadotte u Švedskoj“ nagrađen je od strane Fondacije kralja Gustafa VI za švedsku kulturu.

Povezana vest:  Roman u deset suptilnih a snažnih priča - "Tragovi u snegu" Zorana Ž. Paunovića u prodaji od 8. oktobra

Milivoje Veljić je diplomirao na Katedri za klavir, a doktorirao kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupio je kao afirmisani kamerni muzičar u Indiji, Austriji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj… Često sarađuje sa Radio televizijom Srbije, Narodnim pozorištem u Beogradu i Operom i teatrom Madlenianum. Vanredni je profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Povezana vest:  Nebojši Milovanoviću nagrada za najbolju monodramu

Ana Ćirica je urednik i voditelj emisija posvećenih klasičnoj muzici i direktnih radijskih prenosa, muzički kritičar i autor priloga i reportaža Radio Beograda 2. Realizovala je brojne intervjue i razgovore sa istaknutim domaćim i inostranim izvođačima, kompozitorima i muzičkim kritičarima iz sveta umetničke muzike. Dobitnica je Nagrade za kritičara 2018. godine koju dodeljuje revija „Muzika Klasika“.