Bečka filharmonija ove godine slavi 175 godina postojanja, a u istoj godini 1842. osnovana je i Njujorška filharmonija. Zajednički jubilej bio je povod za organizovanje zajedničke izložbe dva orkestra pod nazivom „2 x 175 godina filharmoničara: Beč i Njujork“. Izložba je najpre  predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku, a trenutno se može pogledati do 14. januara 2018. godine u muzeju „Kuća muzike“ u Beču. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Povezana vest:  Najbolji pogled na arapsku književnost - 50. Lagunin književni klub

Arhivska dokumenta prikazuju istorijske vrhunce, zajedničke odlike i razlike dva orkestra koja se ubrajaju u najstarije ansamble u svetu. Posetioci imaju priliku da saznaju nešto više o kompozitorima koji su radili sa oba orkestra, Johanu Bramsu, Antonu Brukneru i Gustavu Maleru. Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima od Artura Toskaninija, preko Leonarda Bernštajna do Zubina Mehte. Poseban osvrt posvećen je uticaju nacionalsocijalizma na Bečku i Njujoršku filharmoniju.

Povezana vest:  Prvi roman za odrasle Džoane Rouling podelio kritiku

U „Kući muzike“ smešten je i muzej Bečke filharmonije sa stalnom postavkom o istoriji orkestra. Oto Nikolaj je živeo u kući, u kojoj se sada nalazi muzej, u vreme kada je osnovao orkestar. Među eksponatima nalaze se između ostalog osnivački akt Bečke filharmonije i program prvog koncerta od 28. marta 1842. godine.

Više informacije možete naći ovde:

Povezana vest:  Sve je spremno za najsjajniju noć u Srbiji

http://www.hausdermusik.com/en/news-1/175th-anniversary-of-the-vienna-philharmonic

PHOTO: Martin Kubik i HdM