U okviru ovogodišnjeg jubilarnog, desetog Kondenz festivala održan je veliki međunarodni skup “Nomad Dance Advocates” u oblasti savremenog plesa, koji se bavio zagovaranjem bolje pozicije ove oblasti u Srbiji i regionu. Ideja programa bila je da se kroz diskusiju, neformalni razgovor, ples i umetnost povežu predstavnici Ministarstva kulture, gradske administracije, članovi nezavisnih umetničkih udruženja i umetnici, u zajedničkom stremljenju ka pronalaženju novih rešenja za unapređenje rada domaće nezavisne plesne scene i scene u regionu.

Na skupu na kome je učestvovalo 100 učesnika iz više od 30 zemalja, od SAD do Rusije i od Litvanije do Grčke, kao i iz svih balkanskih zemalja, dokazan je ugled domaće plesne scene i Stanice u međunarodnim okvirima. Važnost ove inicijative potvrdio je i makedonski ministar kulture, Robert Alagjozovski koji je govorio na skupu, kao i predstavnici ministarstava kutlure Hrvatske, Bugarske i Švedske.

Povezana vest:  Hitlerov "Majn kampf" hit na internetu

Skup je, po svom neobičnom formatu koji je uključivao izvođačke elemente u sve segmente konferencijskog rada, pokazao i da je savremeni ples, u poređenju sa ostalim umetničkim poljima, učinio svoj maksimum kao samooorganizovano polje širom Balkana i da je došao krajnji trenutak da se ono uvede u sistem kulture na najvišem nivou. Zato je izuzetno važno dalje insistirati na strategijama saradnje i međusobne podrške jer one imaju veliki uticaj  na lokalnu scenu da nastavi dijalog sa institucijama i dalje zagovara da one počnu da dele svoje postojeće resurse.

Povezana vest:  Strip autori Anđela Janković i Leopold Pridon izabrani na trećem konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske

Učesnici skupa složili su se da treba dalje insistirati na tome da se savremena umetnost mora dugoročno podržavati jer je ona buduće kulturno nasleđe.

Marijana Cvetković, menadžerka Stanice – Servisa za savremeni ples je izjavila:

– Nakon razmatranja slučajeva svih plesnih centara u Regionu (Bukureštu, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Sofiji), videli smo da samo Beograd i Novi Sad nemaju nikakav zvaničan i adekvatan prostor za savremeni ples i da je to prioritet za plesnu scenu, a morao bi biti i prioritet za kulturne vlasti na nivou gradova i Ministartstva kulture i informisanja Srbije. Taj budući centar mora biti organizovan kroz javno-civilno partnerstvo i po modelu koji omogućava otvorenost, inkluzivnost, transparentnost i saradnje na svim nivoima jer je to jedini način da obuhvati sve interese i oblike plesa kod nas.

Povezana vest:  ''Odiseja'' na Sajmu sa izvanredno opremljenim knjigama

“Nomad Dance Advocates” međunarodni skupovi pre Beograda održani su u Skoplju i Sofiji.