baletGala koncert ruskih baletskih solista u Sava centru

 

Vrhunski baletski igrači najvećih pozorišta Rusije oduševili su u ponedeljak uveče nekoliko hiljada posetilaca u Sava centru maestralnim nastupom na Gala koncertu u okviru manifestacije Dani ruske duhovne kulture u Srbiji. Izvanredno dobro osmišljen program u režiji nekadašnje zvezde ruskog baleta, sada direktorke Dens open kompanije iz Sankt Peterburga Ekatarine Galanove, poneseno i tehnički blistavo izveli su vodeći solisti Mariinskog i Boljšoj teatra.

Na atraktivnoj Velikoj sceni SC, koju je dizajnirao Vjačeslav Okunev, uz dinamičan video dizajn i dobru režiju svetla Aleksandra Naumova, smenjivali su se koreografski  biseri.

Povezana vest:  30 godina izvođenja opere "Madam Baterflaj"

Sola, dueti i tria, igra orkanske snage i neizrecive lepote, ponosne samouverenosti da svakim pokretom publici daruju čistu radost, graciozni baletski prvaci neštedimice su iskazali ono najbolje od svog umeća.

Tehnički veoma zahtevne, ali publici širom sveta omiljene koreografske numere klasičnog i savremenog baleta izveli su Marijana Rižkina, Dmitrij Gudanov, Elena Evseva, Igor Kolb, Elizaveta Čeprasova, Filip Stepin, Anastasija Staškevič, Mihail Lobuhin, Irma Nioradze, Anastasija Matvijenko, Denis Matvijenko, Denis Medvedev, Anastasija Petuškova i Kamil Janguzarov.

Povezana vest:  MIKSER raspisuje međunarodni konkurs: GHOST PROJECT & YOUNG BALKAN DESIGNERS 2011 – “GET REAL!”

Prvake proslavljenog ruskog baleta beogradska publika oduševljeno je pozdravljala aplauzima i povicima „bravo“, razdragana njihovim nastupom, četvrtim za samo dve godine, što je, kako je danas na konferenciji za novinare istakao ruski ambasador Aleksandar Konuzin, retkost, jer je malo zemalja u koje ruski igrači tako često dolaze.

Gala koncert solista baleta ruskih najvećih pozorišta u okviru manifestacije Dani ruske duhovne kulture u Srbiji, dar je vrhunske umetnosti iz zemlje koja je obeležila svetsku baletsku umetnost imenima kao što su koreografi i igrači Petipa, Fokin, Đagiljev, Balanšin, Nižinski,  Tamara Karasavina, Ana Pavlova i Maja Plisecka.

Povezana vest:  BELEF 2011, Sutra uveče svečano otvaranje 20.BELEF-a

Dani ruske duhovne kulture u Srbiji završavaju se u utorak uveče koncertom vokalnog tria „Relikt“ u Kolarčevoj zadužbini.

Tenori Aleksandar Nikerov, Aleksej Kondratov i bariton Vjačeslav Majunov izvešće raznovrstan program: od ruskih narodnih pesama, starih romansi, kamerne muzike i klasičnih dela, do pesama napisanih posebno za trio „Relikt“.