mx-5_2010_world-record_2Svetski rekord za Mazdu MX-5

 

Mazda je oborila svetski rekord zabeležen u Ginisovoj knjizi rekorda: u subotu, 18. septembra, nemačkim gradom Esenom, u zoni  UNESCO Zollverein World Heritage site, prošla je do sada najduža zabeležena kolona roudstera MX-5. U ovoj nesvakidašnjoj paradi učestvovalo je 459 vozila iz 17 evropskih zemalja, čime je oboren dosadašnji rekord od 249 vozila, napravljen na Novom Zelandu.

Povezana vest:  Lepota, snaga, efikasnost – novi Audi A5

 

“Uzbuđenje pre ovoga događaja je bilo zaista ogromno”, kaže Džef Gajton (Jeff Guyton), predsednik i generalni director Mazda Motor Europe. “Preko 600 vlasnika MX-5 prijavilo se da učestvuje u obaranju rekorda, ali nije bilo moguće prihvatiti sve prijave iz tehničkih razloga. Sam događaj, parada, broj posetilaca, atmosfera – još jednom su pokazali da je Mazda MX-5 najvoljeniji sportski auto na planeti.”

Povezana vest:  Dacia Duster favorit za evropski auto godine

 

Ovaj rekord praćen je još nekim kuriozitetima: grupa ruskih zaljubljenika prevalila je oko 3000 kilometara da bi učestvovala na ovom događaju. Osim ovoga, na izložbi su vlasnici predstavili neke od svojeručno dizajniranih i ukrašenih modela, koji su celoj manifestaciji dali poseban pečat.