amsterdam_canalsPetnaest novih lokacija na listi Svetske baštine

 

Petnaest novih lokacija, među kojima su i amsterdamski kanali, upisano je na UNESCO-ovu listu Svetske baštine, objavila je u nedelju UN-ova organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

Na popis Svetske baštine upisani su: četvrt s kanalima u Amsterdamu izgrađena krajem 16. i u 17. veku; carska tvrđava Thang Long u Hanoju u Vijetnamu; istorijski spomenici u Dengfengu u Kini; arheološka lokacija Sarazm u Tadžikistanu; biskupski grad Albi na jugu Francuske, te istorijski bazar u Tabrizu u Iranu i At-Turaif u ad-Dirijahu u Saudijskoj Arabiji, prva prestolnica dinastije Saud.

Povezana vest:  „Dunavfest” od 31. avgusta do 11. septembra na Beogradskoj tvrđavi

Isti status (Svetske baštine) stekli su: kaznionice za prognane Britance u Australiji iz 18. i 19. eka; astronomski opservatorijum Jantar Mantar u Jaipuru u Indiji s početka 18. veka; sufistički kompleks šeika Safija al-din Hanegaha sa svetištem u Ardabilu; atol Bikini, u pacifičkoj državi Maršalova ostrva, na kojem je SAD testirao atomske bombe; istrojska sela Hahoe i Yangdong u Južnoj Koreji; zaštićeno područje prirode Ngorongoro u Tanzaniji; planine u središnjoj Šri Lanki, kao i izolovani arhipelag na Havajima Papahanaumokuakea

Povezana vest:  Dodeljene nagrade 4. BUDI-ja na temu „Deca znaju sve“

UNESCO-ova lista Svetske baštine, bilo kulturne ili prirodne, sada obuhvata 904 lokacije širom sveta.

Prihvaćena su i dva proširenja već upisanih lokacija – hidraulički sistem u gornjem Harzu (planinski lanac) u Nemačkoj, južno od rudarskog grada Rammelsberga i grada Goslara te okolina rudarskog grada Rorosa u Norveškoj.

Sednica UNESCO-ovog Odbora za svetsku baštinu, otvorena 25. jula, nastavlja se do 3. augusta. Kandidovano je ukupno 39 lokacija.

Povezana vest:  Za roman „Vakuum“ Jovane Dišić „Nagrada Miloša Crnjanskog“